-
Vårtal
Jag fick ett mail för en månad sedan som gjorde mig väldigt glad: ”Fredrik Lindström har gjort det, likaså Theodor Kallifatides,Cecilia Hagen, Magnus Härenstam, Margareta Krook och många andra…men Elisabet Söderström gjorde det första gången – på Skansen 1974. De talade alla till våren. Du talar till många människor dagligen med hela din fantastiska inspirerande personlighet, och jag funderar nu på om du vill göra oss den äran, att vid vårt första valborgsfirande – även hålla tal till våren ? Platsen skulle vara Rådoms bygdegård 30/4 ca kl 19, och efteråt så kommer Östmarks bygdekör att ta ton till den sprakande brasan.” Vad säger man till ett sådant mail liksom? Självklart…
-
Köket -skissen och planen
Kära vänner! Snart, alldeles snart kommer jag visa upp bilder från köket i huset, men jag vill styla först, göra som de i Äntligen hemma ni vet, ögonbindel och simsalabim. Det är så nära nu, jag vill dra in möbler och hänga upp tavlor, men det återstår lite listspikande som är enormt mycket mer tidskrävande än man kan tro. Men sedan kommer huset vara helt FÄRDIGT. Liksom komplett. Och förhoppningsvis kommer vi inte behöva renovera på 50 år. Ni vet, jag drömde om ett stort bondkök, ni hittar min inspirationsmapp här. Oj oj, jag började skissa på köket för två år sedan och har hunnit ändra mig många gånger, men…
-
Bacalao eller minnen av mat
När jag pluggade i Lofoten i nordnorge blev jag en gång bjuden på Bacalao. En skön gubbe gjorde den norsk-portugisiska fiskgrytan på öppen eld efter en segeltur och jag minns att jag tänkte att det nog var det godaste jag någonsin ätit. För något år sedan stötte jag på den igen på en restaurang där den tyska kocken hade bott i Lofoten, och jag fick en likadan aha-upplevlse. Jag slängdes tillbaka till den nordnorska kusten och doften av fiskkryta på eld under öppen himmel och jag begärde att få receptet men kocken sa skrattande nej. (Många kockar har en väldig stolthet, gömda hemligheter och klurigheter för sig) Så idag bestämde…
-
Resa med familjen del II
I Tunisien köpte jag mig två stycken kelimmattor. I Chill Norways Claire Tunic Blue Stripe. Ja, en riktigt ombloggad klänning som omnämns lite här och var och jag hann sätta tänderna i innan den tog slut. Den är egentligen ganska prestigelös, men jag blev kär i den direkt jag såg den. Något med snittet och formen. Ja, och jag älskar kelimmattor. När jag hittade till en liten butik inne i medinan som hade den rätta känslan gav jag mig inte förrän jag hittat två som jag verkligen ville ha, och gud vad jag slet. Jag prutade ner priset med 70% (men blev säkert lurad ändå) Undrar hur det skulle gå…
-
Confession to make
Kan ni tänka er. I nästan 20 år har jag drivit café, hela mitt vuxna liv. Varje sommar sedan jag var 13 år har jag jobbat på mitt café vid Fryken som med tiden blev kallat för Fröknarna Fräs. I början sålde jag bara kaffe, dricka, glass och sockerkakor genom en liten lucka. Sedan byggde vi en restaurang och plötsligt blev jag typ krögare (vid 19 år ålder). Vi fick fullständiga rättigheter och ett nytt kök och det blev mer och mer utbyggt. Ja, det var ju inte bara jag utan även mina storasystrar, mina kusiner och mina vänner som var med. Alla mina vänner har fått jobba där, frivilligt…
-
Har vart ute på
Förra lördagen slängde vi oss hastigt med min syrras familj på en veckas sista minuten. Jag hann inte meddela någon om vår avfärd och när vi kom ner till vår destination var det helt omöjligt att få tag på internet. Det gick säkert att få om jag hade sökt lite, men jag såg det som ett tecken till att vara helt nerkopplad. Så istället åt vi kakor. och drack fanta på koboltblå bord och drack tjockt kaffe och lekte med bilar och jag är så förtjust i det bästa i orientens kultur, dess magi och färger och att sitta och dricka myntatée på hustak och vara klädd i långkjolar och…
-
Grattis på födelsedagen Viggo
I lördags fyllde Viggo 2 år och han fick den här fantastiska pyjamasen i present av sin mormor (den finns att köpa på Åhlens, den är grym tycker jag) Det låg i ett paket med min kökstapet som omslagspapper. Vi firade med smörgåstårta. Den första som jag någonsin gjort (vet inte varför jag aldrig gjort smörgåstårta men jag tror att det är för att det är min syster som är smörgåstårteproffs.) Det fick bli en italieninspirerad med fyllning av mozzarella, pesto, kapris, parma, soltorkad tomat och salami. Yammi. Så fick han en biltårta som han helst av allt ville leka med. Vi hade beställt tårtan på ett finfint konditori och…