Fika, Mat, Mat & Hälsa

Blåbärsmousse på kladdkakebotten

wDSC_1896

På nyårsafton hade gästerna hade med sig Blåbärsmousse på kladdkakebotten. Det var riktigt gott. Det som fanns kvar till dagen efter tog jag bild på. Så lagom syrligt och sött och balanserat. Framförallt var den riktigt snygg.

Ingredienser

Browniebotten:

 • 150 g mörk choklad
 • 100 g mjukt Smör
 • 12 dl strösocker
 • 2 st ägg
 • 2 msk kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 12 dl vetemjöl

Blåbärsmousse:

 • 6 st gelatinblad
 • 250 g blåbär
 • 3 st äggulor
 • 1 dl florsocker
 • 2 dl gräddfil
 • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.

Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär eller hallon eller vad du har.