• Mat,  Skidor

    Snöfall

    Så äntligen kom vintern. Med snöflingor dalandes från himlen som stjärnstoff. Det vita guldet. Det vita vitaminet. Med den höga klara luften som gör allt skirande friskt. Som sätter fart på mina livsandar. För mig är snön en absolut nödvändighet. Skulle det inte vara riktig snö där jag bor skulle jag aldrig bo där. Snön har blivit ett beroende, som en fisk som måste leva i vatten är jag en snöficka som måste ha snö. Flyttas snögränsen längre norrut hänger jag på. Nu var det det dags för mig och Bibbi och göra ett matreportage igen, och jag bad om att få göra ett snötema då numret kommer ut i…

  • Cap Verde,  Resa,  Vänner

    The sisters.

    Det hela var lite magiskt och vi sa hej då till varandra på samma ställe som vi träffats den allra första gången. På en surfarshack längst österut på stranden. Bojana bar sin mammas egenvirkade topp och kjol från 60-talet. Hon påminde om en brud som nyss sagt ja i ett rådhus. Båda bar de sin mors virkade smycken. De var klädda i en hel kollektion. Vilda lillasyster och ansvarsfulla storasystern. som ett klassiskt utdrag ur en psykoterapeutbok. Vi låg i sofforna och fnittrade. Jag fotograferade. Var inte säker på om jag gillade den tantiga stråhatten, men Bojana försäkrade mig om att den var rätt. Den ständiga atlantiska brisen som alltjämt…

  • Uncategorized,  Vänner,  Värmlandstips

    Indiansommar

    Det var i september. Jorden dallrade av värme, som att den dröjde sig kvar långt efter de andra. De som hade gått hem. Vattnet var fortfarande varmt, fastän man kände att nätterna hade blivit kallare. Luften var hög och klar. Det var första gången jag kände mina fingrar på en vargpäls. Stor och tung och gammal. Minst 100 år bar den med sig minnen från det som en gång varit. Gömd i en källare. Politiskt laddat. En landsbygd kontra stad fråga. Ska vargen få finnas?  Som symbol är den ångestladdad, drömsk och vild. En längtan efter det otämjbara, men också en blodig rädsla för vad den kan göra. Den här…

  • Medelhavet,  Resa,  Uncategorized

    Kreta

    Samariaravinen på Kreta är en underbar upplevelse. Vi gick den snabbt när jag var gravid i 20:e veckan. Så kom vi fram till en fantastisk stenstrand där vi låg och sträckläste våra böcker medans vi väntade på färjan som skulle ta oss tillbaka.  

  • Mat,  Recept,  Uncategorized,  Värmlandstips

    Klimatsmart kaningryta

    Jag har förmånen att få jobba med en av världens bästa kockar.  Det är faktiskt sant. Bibbi håller inte bara vinprovningar i världsklass, utan hon skriver artiklar, komponerar menyer och håller matprogram i radion. Dessutom  alltid med en ekologisk, närodlad, utomustvist  som gör att vi passar varandra som handen i handsken. Den här gången fick vi i uppgift att göra en ekologisk, klimatsmart mellandagsrätt. Och faktum är att kanin är det mest klimatsmarta kött vi kan äta (om vi nu måste äta kött). Det kräver minimal påverkan på naturen. Tyvärr anser många att kaninen är ett husdjur, så få människor vill faktiskt äta det. Inte ens Bibbi själv ville ha…

  • Mat,  Recept

    Blåbärsmousse på kladdkakebotten

    På nyårsafton hade gästerna hade med sig Blåbärsmousse på kladdkakebotten. Det var riktigt gott. Det som fanns kvar till dagen efter tog jag bild på. Så lagom syrligt och sött och balanserat. Framförallt var den riktigt snygg. Ingredienser Browniebotten: 150 g mörk choklad 100 g mjukt Smör 2 1⁄2 dl strösocker 2 st ägg 2 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 2 1⁄2 dl vetemjöl Blåbärsmousse: 6 st gelatinblad 250 g blåbär 3 st äggulor 1 dl florsocker 2 dl gräddfil 3 dl vispgrädde Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i…