Uncategorized

Filmtokigheter

Jag är en sådan som skriver listor över alla de böcker jag läser och alla filmer jag ser. Böckerna skriver jag upp i en röd liten bok och där antecknar jag vad boken ifråga gav mig och vilka upplevelser jag hade då jag läste den.
Det lärde jag mig av den norska författarinnan Hanne Örstavik (som var som en liten älva) då vi träffade henne på ett seminarium på Holmenkollen i Oslo. Hon sa att det viktigaste när man ger en bok kritik är inte att plocka isär språket eller fråga hur den är uppbyggd, utan ”vad gav den mig?”
Jag tyckte det lät bra.
Filmer skriver jag bara upp i min agenda men då man bara skriver upp dem som namn och betyg glömmer man lätt bort vad det var för slags film, men nu hittade jag in på http://www.flixter.com/friends.do?displayUserDetail=&friendsUserId=473238472
och där skriver man in filmens titel och vipps så kommer alla detaljer runt filmen upp. Jag skriver dessutom en egen liten analys. Sedan kan man adda sina filmtokiga vänner och ha små jämförelser.
En film kan växa under analys. Man kan tänka, fundera och filosofera runt den. Plocka upp symbolism och se detaljer. Den kan bli något mer.

Jag tror att diskutera film är ett av mina roligaste intressen och allra roligast är att diskutera film med min pojkvän Jögga. ..och vipps så kommer jag och Jögga på att vi utvecklat något mer gemensamt förutom träning och varandras kroppar. Det är underligt och befriande att aldrig sluta lära känna varandra. Om och om igen.

5 Comments

  • Anonymous

    Filmer kan stå för så mycket, en dålig film kan fortfarande fylla sin funktion som avkopling. Man kanske inte ska analysera för mycket utan ta det för vad det är å glädjas med producenten. Fast själv har man ju alltid skrivit listor sen barnsben. Julklapps listorna var ett kapitel för sig. Man listade varje år vilka klappar man inte fått, vilken gång i ordningen man önskade och vilken som gav klappen. Man kan ju fundera på vart bardomen tog vägen. Åter till detta med filmer. Man är ju i olika stämmning vissa dagar då gäller det att välja rätt film. Trött å sleten då tar man en feelgood film, lite nere en komedi, osv. Mitt bästa tips är att se film på f.m då är det sällan jag sett en dålig film. Kan bero på att man är pigg å utvilad och den lite förbjudna känslan över att se på film mitt på dan som man absolut inte fick när man var barn. Avslutningsvis kan jag kanske ev hålla med min gode vän Fredrik som hävdar att det inte finns några dåliga filmer.

  • Helena av Troja

    Finns det inga dåliga filmer? eventuellt inte, kanske bara mer eller mindre intressanta? Nu har jag faktiskt en hel hög med filmer som väntas och längtar efter att få ses…Marie-antoinette, Babel, Departed(?), Att återvända…jag måste ju göra något åt det. Ta en filmvecka eller så, blir du med?