Inredning,  Rattsjöberg,  Renovering

Renovering fortsätter: Dörrar och lås. Behöver hjälp.

Åh nu händer det grejer, synliga grejer. Tapeter, färg, lister och dörrar. Du ljuvliga finish. Här är dörren från vårt kontor ut till vardagsrummet. Tapeten är vald för att ge inspiration, samtidigt som färgen (blå) ska ge just mig lite känsla för ordning och reda. Det saknas ju fortfarande dörrfoder på denna bild, men jag hoppas att ni ändå kan få en känsla. Överallt har vi satt tillbaka de gamla nötta spegeldörrarna. 
De har handtag och lås från 1800-talet. Öppnade och stängda 100-tals gånger, och varje gång jag tar i dem blir jag lika lycklig. Tänk att något kan vara så vackert och samtidigt så oerhört funktionellt.
Den här dörren hade ett masonitskiva spikad på sig som vi drog bort, och efter lager av färg hittade vi denna ursprungsyta. Säkerligen målad någongång för 150 år sedan.  Den här dörren har jag fått slagits för att behålla, för de allra flesta säger ”och vilken färg ska du måla den här i då?” och jag säger ”den ska vara precis så här”.  Varje gång jag ser den så hoppar mitt hjärta till av lycka för den sitter i biblioteket, och jag vill att biblioteket ska vara precis så där. Slitet, nött, kantigt och fyllt av historier. Lite som Shakespeare & Company i Paris.
och de gamla låsen har jag behållit överallt. Jag har en påse fylld av gamla krokiga nycklar. Dörren har vi bara slipat och den tänker vi behålla just så.
och gästrummet, som jag kallar för restrummet därför att vi använt alla rester där. Färg och tapeter.  Dörrfodret är målat med linoljefärg som jag blandade till själv. Jag letade upp ett recept på turkos färg på nätet som inte alls blev som jag tänkt,  så den fick målas i just restrummet, men det blev väldigt bra. Grönt och turkost ihop är underskattat.
Sovrumsdörren tror jag också skulle må bra av några lager färg.
och här kommer det jag behöver hjälp med. De allra flesta dörrarna är slitna med avskavd färg, och då nya ytskikt sätts upp blir det nötta väldigt nött. Som det ser ut nu har alla dörrar i stort sett olika färger och de lärda säger att jag måste måla dem i samma färg för att få en enhet och röd tråd i hela huset. Måste jag det? Måste dörrarna länkas samman? Och nu när jag skriver det känner jag att jag kanske redan har svaret.
Dörren till badrummet fick bli en ny dörr därför att ingen gammal fick plats. Jag var tvungen att göra den personlig så jag betsade den först med både  tjära och mahogny för att få till rätt färg. Sedan fernissade jag den i flera lager för jag ville att den skulle bli så blank att man kan spegla sig i den. Kanske överarbetade jag. Jag ville få en känsla av gammal vacker båt (jag är en sjöman i själ och hjärta). Handtaget blev inhandlat lite för snabbt men det får duga.
Så fick jag då kritik för att jag varit alldeles för snäll i alla färger för att vara Helena, så då vi kom till Viggos rum spexade jag till det ordentligt. Och den här dörren måste nog målas….
Turqoise, detta havet och frihetens färg kan väl ingen tycka illa om? Man får en rejäl energiboost när man kommer in här. Jag tror det blir väldigt bra när det sätts upp tavlor och hyllor. Dessutom ska vi platsbygga en tvåvåningssäng i trä.
och fastän rummet ligger i norr flödar det av ljus från ett stort fönster. På väggen en tapet från Pip Studio med sjömän, hundar, frukter, blommor och töser. Precis sånt man blir lycklig av.
och ja, här är dörren rosa och grå som på flera andra ställen i huset.
Ja, ingen kan då beskylla mig för att vara tråkig iallafall.
 Åh, jag ser fram emot era reaktioner. 

5 Comments

  • VACKRA hem & interiör

    Du har som du säger redan svaret själv, this is you, det är så vackert… Dörrarna blir som små konstverk i väggarna.., och skulle du mot förmodan tröttna någon gång kan du ju alltid måla över. Detta är ett hus för en konstnär, Helena, och det är DU!
    Kram på dig

  • Anonymous

    Det blir så vackert att det gör ont i hjärtat. Jag skulle låta varje dörr få behålla sin karaktär/personlighet/historia, det är väl det som gör flödet och enheten i huset? Att allt andas sin historia, att varje liten detalj har något att berätta om de som bott i huset och de som kommer att bo i huset. Gör det ditt hjärta viskar i ditt öra, låt din kärlekshistoria med huset få vingar =)

    Allt gott! Åsa Edvardsson