Film, Minnen

Filmtajm I

En liten filmlista av betydande filmer i mitt liv. Riktiga filmtips! Det finns många fler men vi börjar så här.
Utan innebördes ordning:

La Grande Vadrouille, eller på svenska, Den stora kalabaliken (1966)
Min kusin var svarttonad i håret och franska vågen-film-besatt. Men det var den här som hon lämnade kvar hemma hos mig. Det var något som var så speciellt med den. Jag skrattade och skrattade och jag tyckte de var så finurliga och språket var så vackert och storyn så magisk och skådespelarna så karaktärsstarka och miljön alldeles sagolik. Jag var kanske 12 år. Jag tycker fortfarande att den här filmen är en av de bästa komedierna som gjorts.
Little big man (1970)
Jag var ju barn på 80-talet så skulle man se på film så kunde man hyra en VHS-box. Jag hade turen som hade en granne som hade en VHS-spelare. Han hade inte bara en film i sin bokhylla utan en massa. Men den här blev min favorit och jag såg den säkert 30 gånger. Åh vad spännande öppningsscenen var med den 108-åriga mannen. Om indianer och slaget om Little Big Horn.

Delikatessen (Jean Paul Jeunet 1991)

En sen fredagskväll 1994 sätter jag på tv´n. Jag är 16 år och får en riktig aha-upplevelse. Det går kårar av välbehag på min rygg och håret på armarna ställer sig upp. Det är mitt första möte med regissören Jeunet och filmen är Delikatessen. Det galna filmspråket, scenariet, bilderna och miljön gör mig så tagen. Måste nog fortfarande hävda att detta är världens bästa film.
Brokeback Mountain (2005 Ang Lee) Jag satt ensam på en biograf i Lorraine i Frankrike. Jag grät och grät och grät tills halsduken var så blöt så jag hade kunnat vrida ur den. Jag kommer fortfarande tillbaka till den här filmen. Temat är alltid lika aktuellt och kan appliceras på allt. Den förbjudna kärleken alltid lika smärtsam. Den fantastiska vänskapen alltid värd att hyllas. Dessutom är scenariot inbäddad i vackra berg, vilda hästar och snygga cowboys. Har du inte sett den här filmen har du gått miste om något stort, och viktigt.

Amelie Från Montmartre (2001 Jeunet)
Jag såg den här inte mindre än nio gånger på bio. Jag kunde inte få nog. Det var en film som handlade om mig. Typ. Och jag minns att jag skickade iväg min chef reklamfotografen på den här filmen och han sa: Helena, jag visste inte att du var så naiv. Näe, men nu vet du.
Världens bäst-bästa film och jag tror att det är en hel generation av flickor som har den här som sin hus-film-bibel.
Into the wild (2007)
Den här mästerliga filmen är regisserad av ingen mindre än Sean Penn. Bara en sådan sak. Och baserad på Jon Krakauers bok med samma namn. Och bara Krakauers egna berättelse i sig är värd en film. Han fick i uppdrag att skriva en artikel för amerikanska Outside, men storyn var så fängslande att det blev en bok, och sen en film.
Kanske vår tids Candide. En filosofisk betraktelse om den materiella världen. Om frihet. Om ensamhet. Om äventyr.
Forrest Gump (1994)
Jag citerar och hänvisar ur den här filmen nästan varje dag. Finns inget mer att säga än att den har precis allt.
____________________
Så, hur ser din filmlista ut?

1 reaktion till “Filmtajm I”

  1. VACKRA hem och interiör säger:

    Vilken cineast du är, visst är det helt underbart att upptäcka bra filmer… Ikväll har jag varit och lyssnat på Petter Solberg, väldigt intressant det också… och så måste jag få tillägga att någon särskilt ”dressdown-person” är du då inte även om du gör små försök ibland… Kram

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.