Kök,  Rattsjöberg,  Renovering

Renovering fortsätter: April nästan maj

Ja och nu går det undan tack vare min fantastiska pappa. Jag säger bara: Waow, vilket ställe detta blir!!

På baksidan, ut mot köksträdgården står ett litet gulligt hus som varit tvättstuga. Det har gjutet golv och jag tror att vi kommer använda detta hus som verkstad, typ cykel, valla och snickarverkstad. Men jag tycker otroligt mycket om det som det är. Det luktar så gott och väggarna har den där turkosa färgen jag är så svag för. Just nu har de gamla fönstren blivit inställda där och den gamla diskbänken som vi kommer göra ett utekök av ( iframtida projekt)

I hörnet i tvättstugan står en gammal ljuvlig pump, en sådan där som varje trädgård drömmer om.
Jag har ingen aning om det går att installera den och använda den, kanske får jag ställa i den i framtida växthuset som en inredningsdetalj, men visst hade det varit roligt att få pumpa vatten ur den. Någon som vet? 
Och de gamla timrade uthusen har den där fantastiska tidiga falu rödfärg kallad ljusröd. Vår kakelmästare (som är byggvårdare) berättade att alla hus i Sverige var så där ljust röda till att starta med. Sedan gjordes Falu rödfärg färgfabrik om så blev falu rödfärg mörkare (nu finns båda färgerna att köpa) men jag gillar verkligen den här ljusare och jag tror att huset ska få denna färg. Nästan åt det orangea hållet. Och kan ni förstå att det säkert är nästan 100 år sedan det här målades, och det har stått ute i sol, regn, vind, snö storm och fortfarande är det så vackert. Det är häftigt.
Tänk vilket uthus.
och denna dörr till härbret. Absolut ljuvlig.
och Jögga sa tilll mig: Du visar bara fina renoveringsbilder där allt är tjusigt. Så Jögga, här är reality. Så här ser baksidan ut av en fullständig renovering av ett hus. Men som ni ser har vi fått in de nya fönstren på baksidan. Det och den fina utsikten är sådant man får fokusera på. Se målet. Arbeta sig igenom.
och så här ser verkligheten ut när man lagar en kakelugn. Det är ett snårigt geggigt arbete med rökgångar och lera. En kakelugn tar minst en vecka att fixa.
och här är mitt drömkök, mitt otroliga drömkök. Ni får bortse från bråte, verktyg och material. Det gör jag.
Jag nyper mig i armen. Mitt kök kommer ha allt det där jag vill att mitt kök ska ha. En vedeldad kökspis, en kakleugn, ett stort matsalsbord, en induktionshäll, en varmluftsugn, en köksö med vatten….och det bästa av allt: En balkongdörr ut till köksträdgården så man snabbt kan smita ut och hämta kryddor, potatis, tomater eller vad man nu har eller bara öppna dörren och gå ut och dricka morgonkaffe bland daggen. Ljuva ljuva kök.
och här ser ni de nya fönstren insatta. De ser nästan exakt likadana ut som de innan, skillnaden är att jag gjort en ballkongdörr. Men ser ni ljuset….och till höger ut genom fönstret ser ni den lilla tvättstugan vars interiör ni såg på bild 1.
och grovskiss av masters bedroom. Vi har brytit upp golvet för att dra strömmen där för köket som ligger under, men som ni ser är det stooort…och det har en tjusig kakelugn det också. Och kanske är det trist att jag inte tagit ner det vackra lampan under renoveringen men saken var att snickarna var tvungna till att ha belysning och jag vågade inte skruva ner den här (och riskera att få en rejäl stöt då den säkert suttit i över 50 år)
och det enda rummet i huset som nästan är komplett är min walk in closet. Det enda som saknas är listor i fönster och längst tak och golv. Och hyllor och hängare och sådant förstås. Men färgen blev verkligen bra tycker jag. Som en mild smällkaramell.
Jippie!!!

4 Comments

  • Minoo

    Oj, vilken lycka att sedan få flytta in i detta hus. Önskar jag hade tålamodet och starka sinnet att ge mig in i ett sådant projekt. Det är ju när man gör om från grunden som man får det som man verkligen vill ha. Själv bor jag i ett nybyggt radhus med minst sagt spännande arkitektur, enda kruxet är att det är för modernt för min gamla själ. Brukar titta in hos dig här ibland, men har aldrig kommenterat… har alltid varit fotografi intresserad själv och tycker om att titta på din fantastiska bilder. Ha en fin dag!

  • Helena H

    Hej Minoo!! Vad fint skrivet. Du är så välkommen in här precis när du vill!! Tack!!

    Pia!! Kram på dig. Du ser ut att få det riktigt tjusigt också!