Arkitektur,  Barcelona,  Inredning,  Renovering,  Resa

Casa Batlló by Gaudi

I Barcelona fick jag vara med om en överväldigande upplevelse. Nämligen besöka Gaudis mästerverk Casa Batlló. Jag hade gärna besökt alla hans verk men hann inte denna gång. Jag hade också gärna haft med mig min pappa för han hade blivit lika överväldigad som jag, inte bara av arkitekturen utan lika mycket över hantverket bakom.
 Gaudi var en arkitekt verksam i Katalonien runt sekelskiftet 1900. Hans arkitektur betecknas som sensuell och organisk med surrealistiska och expressionistiska drag. Vilken modig man tänker jag när jag tar stegen in i foajén och vad modiga de var på sin tid som anlitade honom.
 Faktum är att ord är överflödiga när det kommer till den här arkitekten. Jag har inga ord som kan beskriva den otroliga inspiration som välvde över och igenom mig när jag klev in i huset.
Besatt av naturens organiska former var ljus, form och funktion det som fick styra.
Jag tänker: han har fattat allt. Precis allt.

 Strukturen på väggarna och i taket skulle påminna om något naturligt, som koraller, eller huden på en fisk.
 När jag först tittade in genom fönstren undrade jag varför alla gick runt och pratade i telefon, fast det gjorde de ju inte utan det var ju guideverktyget.

 En jättelik lampa i ett tak som påminner om ett snäcksal.

 Inte en rak linje i hela huset. Glas, trä, mosaik….fantastiska material.
 Tillochmed fönstren är välvda i organiska former.
En form i taket som ger associationer till bröst, eller kanske till formen av en droppe när det landar på vatten.
Ljuvliga badrum längst upp där ljuset flödar in.
 På taket tronar skorstenarna ut i fantastiska former.
 På taket fanns även vattentanken. Det mesta kaklet som användes för att lägga mosaiken var återanvänt från andra byggarbetsplatser. Snacka om recykling och vara före sin tid 1904 då huset byggdes.
Man kan även ana en dragning till orientalismen.
Just Casa Battló är helt inspirerad av havet och faktum är att det känns som om man simmar runt i en otrolig undervattensträdgård och plötsligt hamnar i magen på en val.
 För att förstärka känslan av vatten är glaset mot ljusinsläppen ”suddiga”. Detta bidrar också till att ljuset sprids på ett annat sätt. Fiffigt och spännande.

 Otroligt effektfullt.

Ja, varje liten detalj i det här huset är tänkt på, arbetat igenom och funderad ut. Fönstrens placering har en tanke liksom dess olika storlek, och färgen och kalet har en funktion.
Tillochmed ventilationssystemet i huset är grymt och helt före sin tid.
Gaudi var verkligen en mästare och jag kan bara säga att jag aldrig tidigare har blivit så betagen av en byggnad. Ren skär fröjdefull harmoni i passion var det jag kände. Hållbart, naturligt. praktiskt och lekfullt.

Jag har hittat min ledsagare och frånochmed nu är det adjökens med raka former!

2 Comments