Mat

Bibbis ölbröd med ägg

För några veckor sedan gjorde jag och Bibbi ett påsktema för Vin & Bar Journalen. Just dessa öl-ägg-brödbilder tyckte jag blev så ljuvligt bruntrygga. Rummet badade i mjölljus. Caroline var med och hjälpte till som assistent. Ägg, bröd, trä och vedugn. Sådant jag går igång på.
 Här är receptet :
Ölbröd med ägg
Ägg i brödet passar bra till påsk, och är till glädje för kolhydratsjägare. Saftigt bröd med skållning på råg får en mörkare karaktär från påsköl. Satsen ger 2 rediga limpor. Tänk på att brödet bör förvaras i kyl då det innehåller ägg, vilket inte är så roligt för själva brödet. Ett alternativ är att göra mindre bröd men fler, kanske 4 stycken, för att plocka fram ur frysen någon timme innan de skall ätas.
Dag 1 Skållning:
3.5 dl kokande vatten
55g/1dl grovt rågmjöl
Dag 2 Degen:
33cl mörk öl
30g jäst
20g havssalt
50g rumstempererat  smör
Ca 800g vetemjöl special
8 mellankokta ägg- ca 4-5 minuter
1.     Koka upp vatten, häll över rågmjölet. Rör om och täck med lock eller plast över natten. Låt stå i rumstemperatur.
2.     Nästa dag blandas skållningen med jäst, rumstempererat öl, smör och nästan allt mjöl. Spar 1-2 dl om degen blir vek eller till utbakningen.  Knåda i maskin 10 minuter på låg växel.
3.     Blanda ner salt, höj till högre växel. Blanda degen ca 5 minuter till. Den ska vara ca 30 grader i temperatur,  se blank ut och släppa från kanterna. Om den verkar kletig, pytsa i lite mer mjöl.
4.     Pudra över mjöl, låt jäsa 40-60 minuter till dubbel storlek.
5.     Koka äggen, kyl ner och skala.
6.     Dela degen i mindre delar, så många bröd som önskas. Forma till runda bullar. Kavla sedan ut dem till kakor, ca 3 cm tjocka. Lägg äggen på rad på ena halvan av kakan, lägg över den andra deghalvan. Tryck till vid kanten och tryck ihop vid kanten som på en inbakad pizza.
7.     Jäs bröden ytterligare 40 minuter eller tills degen fjädrar upp då du trycker på den.
8.     Grädda längst ner i ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter, tills limporna har fin färg på både över och undersidan. Innertemperaturen skall vara 98 grader.
©Bibbi Kringlund och Vin & Bar Journalen mars 2013

Så förutom att baka tycker jag att ni ska lyssna på den här låten. Den bästa just nu (den har säkert varit poppis ett tag men jag kan inte få nog av den)

4 Comments