Mat, Resa, Thailand

Mat


Något som jag väldigt sällan delar med mig av till er är faktiskt mitt stora intresse för mat. Jag lagar inte så ofta som jag borde, men jag har bestämt mig för att ta bort ordet BORDE för det finns inget som heter så. Istället lagar jag till kulinariska rätter när andan faller på. Mitt skafferi formligen bubblar av ingredienser, örter, kryddor, burkar, konserver, teer, grönsaker och torrvaror från världens alla hörn.

Där finns indiska curryblandningar, franska buljonger, thailändska örter, japanska soyablandningar och svenska grönsaker. Jag är faktiskt grymt intresserad men det har ju också sin yrkesmässiga anledning med tanke på att jag driver restaurang på sommaren.

Iallafall. Så fort jag får chansen snappar jag upp tips och kunskap och drar till mig recept. När jag flyttar in i mitt nya hus och får ett större kök hoppas jag att jag kan starta en matblogg.

När jag var i Thailand i april en månad med min älskade gick jag faktiskt en kurs i thaimatlagning (det är därifrån bilderna kommer) Väldigt spännande. Ska gå en indisk när jag är i Indien nästa gång. Recepten är sjyssta att ta fram när hösten och mörkret närmar sig och man behöver partaja upp sin tillvaro.

Efter att ha ätit mig igenom hela det thailändska köket (man äter ganska många måltider under en månads tid) har jag kommit fram till att mina thailändska favoriter är Mussaman curry, Chicken Satay, Pad Thai med räkor, Penang curry och förstås het räknudelsallad men den är inte så lätt att göra själv. Vilka är era thaifavoriter?

I Thailand blandar man till alla sina curryblandningar själv i stora trämortlar. Doftar så gott om nymalda örter.

Chicken satay recept från min kurs i thaimatlagning:

4 kycklingfiléer, i Thailand är de skurna i mindre bitar

2 matskedar hackad/pressad vitlök

4 matskedar gul curry (eller röd currypasta från ica)

2 matskedar light soy sauce (thai soya sås. Viktigt att det inte är vanlig soya)

2 matskedar oyster sauce (finns också på Ica i thaihörnan eller i multikultmataffären)

2 matskedar socker (jag brukar använda råsocker)

4 matskedar matlagningsolja

Blanda allt i en skål och stek sedan till kycklingen är färdig.

Serveras med Jordnötsås.

Jordnötssås. Försvenskad, ur Allt om Mat:

100 gr finhackade jordnötter

1 burk kokosmjök

2 msk röd currypasta

2 matskedar light soya (thai soya)

1 matsked råsocker

1 matsked pressad lime

1 matsked oystersås

Blanda alla dessa ingredienser i en stekpanna/gryta tills sockret har löst sig. Får gärna stå och småputtra ett tag. Du kommer få jordnötsås över som du kan spara till en rätt senare i veckan.

Voila!

Kan serveras med jasminris eller vad du har.

5 reaktioner till “Mat”

 1. Livet säger:

  Det här älskar jag! Ska vi starta en matblogg tillsammans my love!?

 2. Helena H säger:

  Ja det blir bra! Har pratat en del med Anki och Makhosi om det också. Vi hörs närmare. Kram kram love tillbaka

 3. miss cloudberry säger:

  åhh jag, en matblog, väligt inspirerande. hoppas verkligen på det. denna ska jag testa imorgon 🙂 själv är jag proppad på svampmacka och jordärtskockssoppa. mmmm!

 4. Martin säger:

  snygga bilder!
  Säkert gott med 😀

 5. Anna säger:

  Thai-mat är supergott! Mitt ex är en baddare på att laga Beef Massaman – vansinnigt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *