Inredning,  Kök,  Rattsjöberg,  Renovering

Renovering: Golvvärme + takhöjd

Eftersom huset saknade värmesystem funderade vi på vad vi skulle göra.  Golven skulle ju tas upp iallafall då det inte fanns en centimeter av isolering och då kändes det lite konstigt att dra in radiatorer.
Så hela bottenvåningen + toaletten på övervåningen får golvvärme.
Innan vi började hade nedervåningen en takhöjd på hela 2,70 och det var ju en ljuvlig rymd. Men när golven togs upp fann vi att hela huset typ stod på ett stenrös och en berghäll och för att luft och isolering måste få plats fick vi höja golvet. Detta resulterar i en takhöjd på 2,40-2,50 (vilket ju är helt normalt.)

Dessutom har jag köpt exakt likadana fönster (170 cm höga) så de kommer att gå långt ner (50 cm ovanför golvet), men det blir nog bara tjusigt.

Visst kan man gråta över förlorad takhöjd och förstörelse av gammal 1800-tals gård men som min kära kloka kusin Linda sa, vad ska du ha huset till? Museum? Eller ska du bo där? Hon är verkligen den klokaste kvinnan i hela världen. Dessutom är hon grym på inredning.

Här är en bild på Linda och mig när vi inreder vårt dockhus för sisådär 30 år sedan. Idag skiljer det inte lika många år emellan oss. Oj, jag ser att jag är väldigt lik Viggo faktiskt. Åh vilken fin liten röd barnsoffa jag ser i bakgrunden. Undra vart den är, måste jag fråga mamma om.

Tillbaka till huset:

För visst är det så. Det praktiska måste balanseras med det vackra.
För visst är höga klackar otroligt tjusigt men hur praktiskt är det att gå i det dygnet runt?

Här har vi plockat ner kakelugn men den ska upp tillbaka.

Dessutom ser ni att vi har börjat göra hål i en vägg från köket till rummet bredvid. Vi tänkte som så, att ett sådant litet rum med den bästa utsikten kommer inte att bli använd. Det kommer bli en genomfartsled, bättre då att få ett större kök.

och vilket kök det blir, hett grymt. Söderläge. Ljuset som flödar in från de stora fönstren och skapar guld.
Ovanpå det denna grymma utsikt som kommer bli från matsalsavdelningen.

Ohlalala……det här är en riktig dröm som kommer i uppfyllelse.

12 Comments