Barn, Böcker

Kanske världens bästa bok

”O mäktiga feer, ge mitt barn i faddergåva inte bara hälsa, skönhet, rikedom och allt det där ni brukar komma stickande med – ge mitt barn läshunger, det ber jag om med brinnande hjärta!, Jo, för jag vill så gärna att mitt barn ska få i sin hand nyckeln till det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje.”  
Astrid Lindgren
Vi börjar så smått återhämta oss från århundradets värsta influensa. Vi har varit inomhus en vecka (utomhus har solen strålat, suck) och ack så tråkigt det hade varit för oss alla om vi inte haft böckerna. Dessa fantastiska böcker.

För 10 år sedan hittade jag en bok som jag blev oerhört förälskad i. Resor jag aldrig gjort av Syborg Stenstump. Jag blev så förtjust i den här ”barn”boken att jag köpte 3 exemplar. Den ingick i samlingen En bok för alla och kostade nog inte mer än 50 kr. Sedan gav jag bort böckerna till noga utvalda vänner som jag visste skulle uppskatta den.

Den handlar om Syborg Stenstump som sitter hemma i soffan men med böckernas hjälp reser runt jorden. Nu tyckte jag att det var dags att plocka fram den här fantastiska boken eftersom vi redan läst alla böckerna i hyllan sisådär 40 gånger om. Men till min fasa, jag hade ju inte kvar boken. Jag hade ju gett bort alla exemplar av den bästa boken jag vet. 

Så jag surfade in på allehanda internetsidor för att köpa mig ett eget exemplar men till min fasa så var den totalt utsåld. Inte ett exemplar att få tag på. Så jag ringde mina vänner jag gett den till men de var inte intresserade av att ge den tillbaka till mig. Nehej, det förstås.

Så av en slump hamnade jag på tradera och fann den till det ynka priset av 9 kronor. Men auktionen hade avslutats och ingen hade budat, så jag mailade personen som sålde den. Fick till svar att jag kunde fä köpa den för 33 kr inkl. porto. Jag tyckte det var fint så jag överförde 44 kr istället och på posten idag kom det inte bara en bok

utan 4 böcker.
Så för typ 10 kronor har en snäll människa bemödat sig och packa in och skicka dessa fina böcker till oss. Så fint. 

är det inte sådana där gester som gör vardagen lite finare och lite mer lättsam?
Men nu har vi återigen världens bästa bok och den här tänker jag inte ge bort. Författaren heter Anna Höglund.
Har ni ett exemplar så håll hårt i det.
God läsning/ Helena


2 reaktioner till “Kanske världens bästa bok”

  1. Katinka säger:

    Vad fint! Nu har jag inga barn själv, men jag håller med om att det viktigaste i livet någonsån måste vara att väcka läshungern. Kreativiteten och längtan efter att utforska jaget och världen. Vilken tur att du hittade din bok. Jag förstår verkligen ångesten utan den. Kram

  2. Zandra säger:

    Vilken underbar berättelse med lyckligt slut. Hoppas personen som skickade böckerna läser inlägget.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.