Andra fotografer

Jag bär en mask vid ett bord

Från serien Haunts 2006. Foto: JH Engström 

Min version av motivet: Runt ett köksbord en novembernatt i Sunne 2001. Jag har på mig en tröja med en stjärna på bröstet. Ute viner vinden och halkan har precis börjat kyssa asfalten. Vi dricker bulgariskt vin och äter kycklingsallad. 

/

Jag läser att fotografen JH Engström har fått ännu ett stipendium (KW Gullers) utdelat av Nordiska museet. JH Engström  tilldelades stipendiet med motiveringen ”Hans sökande har lett till ett osentimentalt, ibland rått, ibland lyriskt språk som är fyllt av ömhet inför svårigheten att vara människa, och där arbetet drivs av hans eget liv. Samtidigt säger han sig tvivla på om fotografiet överhuvudtaget kan representera någon form av sanning.”  

Jag hade glömt bort den här bilden, men förflyttas tillbaka direkt till den där novembernatten när vi alla bildligt talat bar monstermasker.  Intressant att den fortfarande lever och representerar honom. För mig var det var så länge sedan.

2 reaktioner till “Jag bär en mask vid ett bord”

  1. Photografica säger:

    Lustigt! Jag hade JH som lärare när jag gick på Fotoskolan KY i Gamleby.
    Känslorna var minst sagt blandade inför hans arbete & hans sätt att lära ut. Stundom obrhagligt, men, på nåt sätt lyckade han pressa ur oss den där sista droppen…-Ibland i allfall 😉

  2. Helena H säger:

    Photografica! hans sätt att jobba är minst sagt komplext…. i samma anda som Anders Petersen. Jag har kritiserat den där drypmörka patenten som de tagit på svensk dokumentärfotografi.

    så du har läst på gamleby? Jag sökte dit 2002 och kom in men tackade nej samma dag som uppropet var, ibland kan jag ångra det men jag hade inte tid just då…..tyckte du skolan var bra?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.