Hus, Inredning, inspiration, Mitt hus

I ett av mina hem -på slottet

Ni vet att jag har ett litet slott. Ja, åtminstone känns det så. Det är ett stort stenhus från 1871, jag har berättat om det förrut. Landstinget i Värmland byggde Torsbys första sjukhem på Kajsheden och byggde faktiskt enligt rykten ett identiskt hus i Arvika (som jag ännu inte lyckats hitta. Skulle vara spännande att se vad som hänt med det idag). Numera är ju sjukhemmet ett tjusigt hyreshus som rymmer tre lyxiga lägenheter varav jag och mina två pojkar bor i lägenheten högst upp, på 190 kvadrat. (Blandannat, vi har fler hem då vi inte bestämt oss för var vi ska bo)
Det är ju inte det enda hemmet jag har. En stor del av min själ finns på mitt barndomshem Rattsjöberg, en annan stor del finns i Ekshärad där min fästman hör hemma och en annan stor del finns på Bredviken där jag har mitt ena jobb.
Ibland känner jag mig splittrad och tänker att jag måste försöka foga samman mina olika hem, men nu ska ni få en liten rundvisning i en del av rummen på mitt lilla slott.

Jag har en liten sittgrupp av mina utemöbler mellan köket och vardagsrummet. Bordet är farmors gamla men stolarna är från Ikea och har stått på min balkong och blivit patinaslitna. Fårfällen kommer från en ekologisk fårfarm på Gotland. Den lilla lampblomsterbuketten kommer från Pia på Vackra, stenarna är plockade i Danmark. Spegelduken på bordet är inhandlad på en resa i Rajastan, Indien och linnetavlan med ordspråket kommer från fantastiska butiken Mathilde i Stockholm.


Hallen/Entrén var lite svår. Dels för att det är 5 meter i tak. Jag ville få till lite ”Boudouir känsla” för att det är det enda stället i huset där det är lite mörkare. Spegeln och stolen är ett fynd från Danielssons Auktioner i Ekshärad. Den gamla trädkubben har min mamma plockat på Käringholmen i Mangsjön.

I hallen har jag ett litet stilleben på en hylla. Det är en gammal sockerlåda från Hult, en speciell gård mina föräldrar en gång kom över. Böckerna är vackra fotoalbum från 1800-talet som en vän ropade in på auktion för någon hundralapp åt mig.

I julas kände jag inte för att dra in en julgran, istället inhandlade jag en krans på underbara Snoka utanför Kongsvinger. I kransen hängde jag några ting som jag gillar och de mesta är faktiskt presenter från vänner. En fisk med röda läppar, en ängel, en kärlekskrans och flera handgjorda kulor inköpta i Indien. Jag lät min lilla ”julgran” hänga kvar för den är rätt tjusig.

I hallen på väg upp hänger en stor tavla av min vän Fredrik Ödman. Den är stor, 1,5 meter lång och inglasad med spegelfritt glas på Torsby Glasmästeri. Den svarta trädkroken är från en strand uppe i skogen där jag kommer ifrån. Murgrönorna stod ute på min balkong men fick komma in förra hösten och lär nog få stanna inne. Mattan är antik och ett auktionsfynd (400 kr) Krukor och lamm är också auktionsfynd.

Det här är mitt favorit ”stilleben”. Inramningen är ett tidningsomslag och föreställer en tjej som åker skidor nerför Sacre Coeur i Paris. Ska nog dock ge den en annan, mer passande ram.

Den stora världskartan på väggen är enorm och en riktig barriärbrytare. Alla har alltid något att berätta om något land de varit i. Ingen tror mig men den är inköpt på Ikea.

Soffan i mitt vardagsrum är inköpt speciellt för det här rummet. Jag letade i två månader. Den skulle ha vissa kriterier och inte kosta för mycket. Jag besökte varje soffbutik i hela Värmland med omnejd men hittade den faktiskt på Sunne Möbelaffär.

Jag ritade den själv. Den skulle vara social och ha två öppna ”avslut”. Man ska kunna sitta i tre olika väderstreck och fortfarande ha ryggstöd. Den skulle inte vara för djup utan man ska kunna sitta i den och ha benen nere samtidigt som man har ryggstöd. Den skulle inte vara för mjuk utan lagom hård. Ryggen skulle vara ganska hög. Dessutom skulle färgen vara sådan att den skulle passa till både grått och brunt. Voila! Där har ni min soffa.

Soffbordet har jag lånat från mamma för jag har fortfarande inte hittat ”the one” än. Bokhyllorna är Billy med glasdörrar.

På ena väggen har jag en tavla av min favorit”brud” Sarah när hon gifter sig. Till höger har jag hängt upp målat trollhassel och jag har belyst det hela med en liten tavellampa och trollhasslet skickar spännande skuggor längst med väggarna.


B

Det här ett teak linneskåp jag köpte för 6 år sedan på auktion och jag gav 50 kronor för det (det var innan 50-tal hade blivit hett) Jag har alltid avgudat det, även om det egentligen inte passar in i ett 1800-tals hus.

Tavlorna är fotografier tagna av mig. De gav mig högsta betyg av en lärare jag hade på fotoskola i Sydafrika så jag har en speciell relation till dem. De är väldigt ”tysta” men ger mig så mycket energi och tro.

Det var allt från inredaren Helena idag. Nästa gång får ni besöka mina toaletter, köket och kontoret.

5 reaktioner till “I ett av mina hem -på slottet”

 1. mullemoose.blogg.se säger:

  fabulous ma dirr!! Du kan detta ogg. Jag borde verkligen ta mitt personliga hem på allvar och inreda det lite mer 😉
  Fick iaf lite idéer, gillar din stil, påminner om min tror jag, fast det går fort här så är mina öppna luftiga ytor belamrade med nips och ting och saker och bra-o-ha-grejer och skrot o rot.
  Kram

 2. mullemoose.blogg.se säger:

  fabulous ma dirr!! Du kan detta ogg. Jag borde verkligen ta mitt personliga hem på allvar och inreda det lite mer 😉
  Fick iaf lite idéer, gillar din stil, påminner om min tror jag, fast det går fort här så är mina öppna luftiga ytor belamrade med nips och ting och saker och bra-o-ha-grejer och skrot o rot.
  Kram

 3. Annapanna säger:

  Vad fint ni har!

 4. Annapanna säger:

  Vad fint ni har!

 5. miss cloudberry säger:

  fint! det ser verkligen ut som ett hem som något bor i till skillnad från många inredningsmagasin/bloggar. i like big time!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.