Blommor

Hur man får orkider att överleva

Är du en sådan som köper orkideer och när de blommat färdigt slänger iväg dem?  Det finns det många som gör, men gör inte det. De har bara en viloperiod och kommer att återhämta sig.

Jag har inte så jättegröna fingrar men just orkider gillar jag extra så de pysslar jag om. Ifall att de ändå skulle bli lite ledsna hos mig så brukar jag skicka dem på rehab hos min mamma. Där får de alltid krafterna tillbaka.
Iallafall, lite tips:

Först och främst.
Skippa vattenkannan.
Du låter orkiden stå, kanske i 2 veckor tills stjälkarna (rötterna) har blivit vita. Det är nämligen där som de behåller sitt vatten och när de är vita har de blivit torra och behöver lite vatten.

Då ställer du orkiden i vattenhon, sätter i proppen och spolar ljummet (20-25°) vatten på rötterna.

De vita stjälkarna kommer då att bli alldeles djupgröna och det är så tillfredställande att se dem ändra färg. Du låter dem stå i det ljumma vattnet i ungefär 20 minuter. Sedan tar du ut proppen och låter vattnet rinna ut så låter du dem stå och torka.
Voila! Färdigt!
Sedan upprepar du proceduren cirka 2-4 veckor senare. Cirka 2 gånger i månaden behöver de sitt vatten. De ska alltså torka ut.

Skulle du hälla vatten på orkiderna som vanliga blommor kommer de bara att ruttna, så låt bli det. Orkider är nämligen parasiter som lever på andra så de får sin näring av barken. Mamma har också lärt mig att plocka mossa och lägga på orkiden så mår den gott. Typ vanlig vitmossa som man kan plocka i skogen.

Om du har ytterligare intresse så har Karlstad Universitet världens bästa Orkidekurs som alltid är väldigt omtalad. Läraren hade jag i ett annat ämne och han var den bästa!!