Mat, Recept, Resa

Poulet aux herbes de Provence eller något sådant

När jag bodde i Bordeaux för länge sedan brukade en familj som jag hängde med laga hel kyckling i ugn till huvudrätt. Det var verkligen det godaste jag visste.  Kycklingen låg och drog i sin citron och olivoljemarinad hela dagen och lagom till att gäster anlände sattes den in i ugnen och lagom tills fördrinkar och förrätt var uppdrucken och uppäten togs den ur ugnen och det doftade det så himmelskt över hela kvarteret.
De kallade det kort och gott för Poulet de Provence men jag vet egentligen inte om det heter så. Jag har nog försvenskat det en hel del men så här lagar jag rätten som alla älskar.

Först och främst måste man ha ett tjusigt förkläde. Det här är ett av de tjusigare förklädena jag har och det har jag köpt på min favoritbutik Anthropologie.
Sedan behöver du massa färska örter, det är ju det som är herbes de Provence. Just idag använde jag bara färsk rosmarin och basilika men timjan och oregano får också gärna vara med.

Sedan behöver du en hel vitlök och lite annan lök som du gillar. Rödlök är fint i tycker jag. Så hackar jag alla örter och blandar det med halva vitlöken (typ 5 vitlöksklyftor) i en skål, en massa olivolja (typ 1 dl) och saften från en halv citron och rör runt. Så har jag i flingsalt och peppar och detta blir ju nästan som en pesto.

Så behöver man lite färgglad paprika, kanske lite morötter, gärna palsternacka (det blir helt fantastiskt) och sist men inte minst lite fin fast potatis. Det kan med fördel göras på färsk potatis så skalen kan stanna på men så här års är det ju svårt så det blir lite klassisk Asterix potatis. Jag har ju fortfarande 5 hela vitlökslyftor kvar så de åker också med.

Jag skär ner alla grönsaker och skivar ner potatisen i klyftor. Lägger alla grönsaker på en form eller en större skål och häller över örtblandningen och rör runt så att alla grönsaker får smak av örterna och vitlöken. Svarta oliver gifter sig också fint med denna rätt men de fick inte vara med idag.

Så tar jag fram den HELA färska kycklingen (ibland brukar jag använda frysta kycklingfileer och det har funkat också men blir inte riktigt lika gott)
Nu hittade jag den här fina hela färska svenska kycklingen på ICA idag (49 kr kostade den) så det är ju lite fusk för inkråmet är borttaget men det är ju fint för mig.
Så fyller jag hela kycklingen (som är tom innuti) med den härliga grönsaksblandning. Och jag smörjer in hela kycklingen med pestoblandningen.
Så får kycklingen ligga där ovanpå denna ljuvliga grönsakbädd. Sist pressar jag över citronen från den halva klyftan som jag har kvar, saltar med flingsalt och drar några varv med pepparkvarnen. Volia!
Så in i ugnen, 175° (jag brukar dra upp till 200° för att få lite krispig yta). Så kanske en timme i ugnen, man kan ju använda ugnstermometer. När kycklingen är 75° är den färdig.
Och ut kommer denna fantastiska rätt där varje potatis, varje grönsak har tagit smak och droppats och andats av denna örtfyllda kyckling.
(Tyvärr hade det blivit mörkt ute när jag tog ut kycklingen och jag hann inte dra fram nån blixtlampa så resultatet är fotograferat i lysrör, därav det trista ljuset)
______________________________
Idag serverade jag denna fantastiska rätt med vitlökscreme fraiche (cremefraiche, pressad vitlök, salt och peppar) och det blev så ljuvligt gott. Kycklingen var saftig.
Kan med fördel serveras med lite tung Bordeaux.
Mmmm….liksom lite lagom och jag lovar, varenda människa tycker det här är gott. Ingen kan motstå den.
Det var allt för idag!

7 reaktioner till “Poulet aux herbes de Provence eller något sådant”

 1. Anonymous säger:

  Oh så gott!
  Störtskön sista mening, ”Tack, det va allt för idag” haha 🙂

  /Marie

 2. Lina Sundberg säger:

  Oh vad gott! Det tror jag vi kör på imorgon kväll 🙂

  Och fina bilder som vanligt 🙂

  Det är lite kul, innan jag fattade vad du håller i handen tänkte jag att det var en klicker (en sådan jag tränar mina hundar med) 🙂

 3. lina säger:

  Jag som inte äter kyckling kanske ska våga mig på denna, det ser fasligt gått ut!

  har du varit inne i en anthropologie butik? jag dog (nästan) av glädje när jag var i london i december, det var precis som jag hade väntat mig, om inte bättre!

  vackert som alltid. här hos dig.

 4. Helena H säger:

  Det är gott!! Ja, jag har bara varit inne på Anthropologie i NY men visst dog jag en smula…åhå så vackert. Måste nog ta en inspirationstur snart igen, kanske London? Har fått för mig att london är så dyrt men det kanske inte är så?

 5. VACKRA hem och interiör säger:

  Först måste jag säga att förklädet bara är helt ”georgeous”!! Beskrivningen av kycklingen gjorde mig superhungrig och sugen, så inspirerande! Detta måste jag prova vid tillfälle.

 6. Lina säger:

  London är inte dyrare än NY iaf 🙂 och pundet är billigt! Gogogo!

 7. Helena H säger:

  Då blir det kanske London för första gången på 5 år!!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.