Mat

Pizza Alsace eller Tarte Flambée

 Det här var ett reportage jag gjorde tillsammans med världens bästa Bibbi i våras. Det skulle vara ett vårigt grillreportage. Bibbi pratar mat i radion, har vinprovningar, chokladprovningar, komponerar menyer och bestämmer vilka viner som ska säljas på Systembolaget. Blandannat. Otroligt matkompetent människa. Som pratar om mat på kemiskt vis. Alltid tusen järn i elden. Jag drömmer om att få göra ett stort jobb med henne. Som att typ fotografera en tung bibel.
Här presenterade hon Pizza Alsace för mig, eller Tarte Flambée som den också brukar kallas.

Pizza Alsace ska vara lövtunn. Den har inte tomatsås utan är istället baserad på creme fraice och lök. En riktig delikatess. Bibbi stenugnsbakade den enkelt genom ett helt enkelt låta den bakas på en sten i ugnen.

Bibbis sten är så himla vacker granitsvart. Jag tror faktiskt att man kan köpa en sådan här sten på vilket kakelvaruhus eller som helst, bara se till att den är riktig granit eller täljsten som inte är behandlad. Annars så säljer Bagaren och Kocken några. Och här kan man också köpa.
Man har ju bakat bröd på sten i alla tider. Det funkar säkert med vilket skogssten som helst, men skiffer får man INTE använda för den ger ifrån sig gifter när den värms upp (säger min mamma) men jag vet faktiskt inte.

Nu kom jag ifrån ämnet.
Pizza Alsace borde ni prova iallafall.

4 Comments