Uncategorized

Löften inför året

Mitt nyårslöfte var att leva lite mer sparsamt. Lite mer asketiskt, spartanskt och mindre materialistiskt.

Jag hade tänkt att inte konsumera så mycket. Försöka ta tillvara på det jag har och utnyttja det som finns hemma. Inte köpa några onödiga prylar utan nöja mig. Lukta på de blommor som finns och klä mig i de klänningar som redan hänger hemma i garderoben.

Ett tag övervägde jag tillochmed och ha ett köpfritt år.

Men vad händer med det spartanska livet då man gillar de digitala produkternas utveckling?

Ta mina kameror tillexempel. Jag har 5 stycken varav 2 som jag använder regelbundet nu. De andra 3 var ju heta på sin tid, men i takt med utvecklingen har de ju blivit passé. Mer eller mindre. Vem vill använda en NikonF4 nuförtiden?

Denna attraktiva underbara kamera som lärde mig allt om kvalitativ småbild och som mekaniskt antagligen kommer att hålla för evigt till skillnad från de digitala kamerorna som blivit ålderdomliga innan de ens kommit till affären.

Jag kan inte göra mig av med den F4:an för den är en kär gammal vän, men senast jag fotograferade med den var 2004. Hade jag stannat med enbart den hade jag nog sett ut som en fossil.

Konsumtionen går alltså hand i hand med utvecklingen på marknaden, och kanske får jag skilja på privat konsumtion och min firmas konsumtion. Det måste investeras för att kunna utvecklas har min mamma lärt mig.

Privat ska jag 2008 snåla och bara lägga pengar på det nödvändiga såsom resor, mat och hälsa.

Men i jobbet ska jag alldeles nu i dagarna köpa en ny 8 patronssystemskrivare, ett nytt knivskarpt zoomobjektiv och framåt våren eventuellt en ny dator.

Det är ju tur att jag kan leva spartanskt, asketiskt och mindre materialistiskt privat. Så att jag kan hålla mitt nyårslöfte alltså.

3 Comments