Uncategorized

Inte lätt att lägga sig mellan hägg och syrén

En kinesisk poet drunknade när han försökte kyssa månen i en damm

antar att han försökte famna en dröm, ingenting fann

Eller kanske hade han tagit några drinkar för mycket,

hej kärleken står du pall för ljuset, där pånytt födelsetrycket.

Det är inte lätt att lägga sig mellan hägg och syrén

”Koltrastsång” Lundell Omaha 2008

När jag och min pojkvän träffades i smyg sommaren 1999 fick jag ett telefonsamtal från honom då han var på Lundell konsert. Jag fick höra hela ”Isabella” i telefon och budskapet om vad min framtida pojkvän ville säga mig gick inte att ta miste på. Sedan dess har jag haft en nära relation med Lundell. Han texter gjorde mig sällskap många gånger på den tiden då jag höll till i mörkrum. Det var perfekta texter att lyssna, njuta och inspireras av i det röda framkallningsljuset.

Min favoritskiva blev Lundells coveralbum ”Sweethearts” där han gjorde en underbar Dylan cover ”Hjärtat mitt”.

En annan textrad från ett annat album som lyser är:

Min älskling är så sällsamt vacker, som om hon skapats av en lycklig gud

Det är framförallt naturromantikern och författaren Lundell som alltid tilltalat mig.

En gång handlade Lundell böcker av mig då jag jobbade på Herngrens bokhandel i Sturegallerian och jag blev alldeles stum och visste inte vad jag skulle säga då våra ögon möttes. Med tanke på alla hans kvinnoaffärer trodde jag nästan att han skulle bjuda ut mig då han log stort mot mig. Jag trodde nästan att min pojkvän tillochmed skulle tycka att det var okej om jag blev utbjuden av nationalskalden Ulf Lundell. Medan han stod där i min kö och väntade på att det skulle bli hans tur i julruschen hade jag fantiserat ihop hela scenariet.

Så blev nu aldrig fallet. Lundell betalade sina böcker, jag paketerade in dem som julklappar, han log stort, önskade God Jul och innan jag visste ordet av hade han försvunnit. Där stod jag utan ens ens en namnteckning då han betalat kontant. Jag är ju ingen stalker av naturen så jag servade honom bara som vilken kund som helst men jag hade ju åtminstone kunnat sagt att han har en trevlig dotter (hon och jag spenderade en vecka tillsammans i Spanien en gång för länge länge sedan) och kanske tacka för fin poesi, men min konversation med Lundell den enda gången stannade där och då.

I fredags var jag och min pojkvän på Lundell i Karlstad. Jag är inte lika frälst längre. Min pojkvän sticker inte längre till mig lappar med kärlekstextrader ur Lundells samling. Jag har delvis ersatt mitt svenska textbehov med Winnerbäck, Hellström, Kent och Moneybrother. Publiken känns närmare 50+. Jag saknar kvinnoröster från scenen, men fortfarande måste jag säga att i natur och kärleksbeskrivningar vinner Lundell över allt och alla.

Lundell får dessutom väldigt mycket oförtjänad stryk som kvinnoobjektiferare och det tycker jag är fel. Det finns andra män man kan kritisera mer för sådant. Eller som han själv säger ”de sparkar på fel person”.

Lyssna in er på Lundell och ta del av hans enorma sångutbud. Han är, har varit och kommer alltid att vara enormt produktiv och kreativ. Böcker, konst, musik. Han kommer vara inskriven i våra historiböcker som en Bellman.

I fredags spelade han en av de vackraste sånger som skrivits:

Katt i fönstret, träd på torg Timmarna står stilla

Brev från dig, långt härifrån och tiden, den står stilla.

Du dansar genom nätterna, jag hör ditt skratt ända hit

Ditt hår var svart, din hus så brun, och din klänning, den var vit.

Gröna ögon, som katten där, och du badade med månen

och tvinga mig att lyssna när, du spela på den där saxofonen

Katt i fönstret, regn på torg. Här står tiden stilla.

Jag skriver bok, jag skriver bra, och jag vill inte komma till slutet

Solen har bränt i veckor och dar, och jag har nästan inte varit ute

Jag älskar kvinnan i min bok, men snart måste vi lämna varann

Det är historia och fantasi, men kärleken den är sann.

3 Comments

  • Hon med klackarna

    Vad fint du skriver om Lundell! Jag har åxå lyssnat mycket på honom genom åren. Han har skrivit så mycket vackert å tänkvärt. Så många vackra skildringar om kvinnan och kärleken. Men nu blir det mer å mer sällan jag lyssnar på honom.. Men älskar mycket av hans gammla musik.

  • Helena H

    Ja, det är nog så. Jag älskar Lundells böcker..Jack kerouac inspirerat med lååånga meningar om kärleken och naturen och on the road typ…