Bröllop,  Värmlandstips

Bröllopsfotografen

Det var Anna som tipsade om att trailern kommit ut, men det ska bli väldigt spännande att se den här filmen. Jag har väntat på den ett tag och folk har pratat med mig om den i flera år.  

Klassfrågor, ursprung och klasstillhörighet är alltid aktuellt och väldigt ofta en het nerv kring bröllop då allt som handlar om traditioner, pengar och samhällsstatus ställs på sin yttersta spets.

Jag känner mycket väl igen mig i scenen då Brost säger ”Vi har frack här”. Jag har hamnat i hur många liknande situationer som helst själv. 

Om det inte handlar om vilken klass man kommer ifrån så handlar det om medelklassens ständiga fråga ”hur kan man bo kvar i Värmland?”. Man får förklara och ursäkta flera gånger om varför man väljer att bo kvar i i avbefolkningsbygden Värmland och speciellt Torsby.  Jag har slutat bry mig nu. Jag vet att det grundar sig i att de själva kämpat väldigt hårt för att lämna sin hemort och de begriper inte att det finns människor som ville stanna.  Anna har skrivit en bra text om lantisen och jag har skrivit ett stolt inlägg under hennes text.

Ser fram emot den här filmen som jag tror handlar just om de här frågorna. Borttappandet av dialekten. 

4 Comments