Uncategorized

Bättre förr?




på första sidan i albumet hittar vi Luther.
Ett fotoalbum som liknar en liten kuvertväska

Jag springer ibland på auktioner. För några år sedan sprang jag på auktioner varannan helg och fyndade sjyssta 50 och 60-tals möbler för inga pengar alls. Det var jag och gamla farbröder och tanter och jag tror mest att de var på auktion för underhållningen och för de hemmabakade sill-och äggsmörgåsarna.
Sedan sa det pang och det som jag förrut brukade betala 100 kronor fick plötsligt flera nollor efter sig. 50-tals vurmen och antikuppköparna hade nått till Värmland.
Då slutade jag att gå så ofta. 
Däremot slinker jag ibland in på en eller annan auktion och senast hittade jag 4 fotoalbum från sekelskiftet för 400 kr. Tjocka vackra läderalbum fyllda med porträttbilder. Dessa bilder är verkligen av en helt annan klass än idag. Att gå till fotografen var något man gjorde på sin höjd en eller 2 gånger per liv. Bilden fick en enorm innebörd. Fotografen jobbade dessutom med ljus på ett helt annat sätt.
Först hade jag tänkt använda albumen till mina egna bilder, men porträtten i dem är så spännande och fyllda av människor och deras historier att jag omöjligt kan plocka ut dem. De hör till böckerna. Frågan är vad jag ska göra med dem?