Arkitektur, Barcelona, Inredning, inspiration, Renovering, Resa

Casa Batlló by Gaudi

I Barcelona fick jag vara med om en överväldigande upplevelse. Nämligen besöka Gaudis mästerverk Casa Batlló. Jag hade gärna besökt alla hans verk men hann inte denna gång. Jag hade också gärna haft med mig min pappa för han hade blivit lika överväldigad som jag, inte bara av arkitekturen utan lika mycket över hantverket bakom.
 Gaudi var en arkitekt verksam i Katalonien runt sekelskiftet 1900. Hans arkitektur betecknas som sensuell och organisk med surrealistiska och expressionistiska drag. Vilken modig man tänker jag när jag tar stegen in i foajén och vad modiga de var på sin tid som anlitade honom.
 Faktum är att ord är överflödiga när det kommer till den här arkitekten. Jag har inga ord som kan beskriva den otroliga inspiration som välvde över och igenom mig när jag klev in i huset.
Besatt av naturens organiska former var ljus, form och funktion det som fick styra.
Jag tänker: han har fattat allt. Precis allt.

 Strukturen på väggarna och i taket skulle påminna om något naturligt, som koraller, eller huden på en fisk.
 När jag först tittade in genom fönstren undrade jag varför alla gick runt och pratade i telefon, fast det gjorde de ju inte utan det var ju guideverktyget.

 En jättelik lampa i ett tak som påminner om ett snäcksal.

 Inte en rak linje i hela huset. Glas, trä, mosaik….fantastiska material.
 Tillochmed fönstren är välvda i organiska former.
En form i taket som ger associationer till bröst, eller kanske till formen av en droppe när det landar på vatten.
Ljuvliga badrum längst upp där ljuset flödar in.
 På taket tronar skorstenarna ut i fantastiska former.
 På taket fanns även vattentanken. Det mesta kaklet som användes för att lägga mosaiken var återanvänt från andra byggarbetsplatser. Snacka om recykling och vara före sin tid 1904 då huset byggdes.
Man kan även ana en dragning till orientalismen.

Just Casa Battló är helt inspirerad av havet och faktum är att det känns som om man simmar runt i en otrolig undervattensträdgård och plötsligt hamnar i magen på en val.

 För att förstärka känslan av vatten är glaset mot ljusinsläppen ”suddiga”. Detta bidrar också till att ljuset sprids på ett annat sätt. Fiffigt och spännande.

 Otroligt effektfullt.

Ja, varje liten detalj i det här huset är tänkt på, arbetat igenom och funderad ut. Fönstrens placering har en tanke liksom dess olika storlek, och färgen och kalet har en funktion.
Tillochmed ventilationssystemet i huset är grymt och helt före sin tid.
Gaudi var verkligen en mästare och jag kan bara säga att jag aldrig tidigare har blivit så betagen av en byggnad. Ren skär fröjdefull harmoni i passion var det jag kände. Hållbart, naturligt. praktiskt och lekfullt.

Jag har hittat min ledsagare och frånochmed nu är det adjökens med raka former!

Barcelona, Personalresa, Resa, Torsby Camping Fröknarna Fräs

Barcelona personalresa

featuring:
Så jag förstås. Själva chefen.
Vi hade det så bra, precis sådär bra man ska ha det när man avrundar ett projekt. Säger adjö, tackar, utvärderar och berättar några extra hemligheter. Dessutom gjorde vi det i en smutsig, magnetisk, farlig, spännande, färgstark stad som Barcelona.
Ja, det här gänget är verkligen ett skönt gäng och vår avslutningsresa blev så bra.
Jag kommer sakna dem så mycket.
På återseende Fröknarna Fräs. Jag gråter inte för jag säger adjö varje höst och har gjort det sedan 1993 (då jag var 13 år och började driva mitt café)
Vi ses 2012 mina fräsiga små fröknar.
Barcelona, Resa, Torsby Camping Fröknarna Fräs, Vänner

Personalresa: Barcelona

Åh vad jag har letat efter den här klänningen. Den är verkligen en av de finare jag någonsin sett. Snittet, färgerna och tyget. Men den är helt omöjlig att få tag på. Finns liksom inte. Kanske om man åker till Spanien och går in på Flamencochics egna affärer (det går inte att handla i deras webshop som utlänning) så nu kanske jag får tag på en.
Jag tar nämligen med mig hela personalstyrkan på min restaurang Fröknarna Fräs och åker till Barcelona!!!  Jippie!!
Jag har bokat den här färgglada lägenheten belägen mitt på stranden Barceloneta till oss.
Jag hoppas att den är lika fin som bilderna säger, men vi ska mest sova där.
Annars ska vi förkovra oss i Kataloniens kultur, dricka fint vin, umgås. prata oss igenom sommaren. Diskutera, vad var bra, vilka är våra styrkor, våra svagheter. 
Så varvat med beachhäng, kultur, mat, träning ska vi alltså runda av sommaren och typ total-utveckla oss som personer och grupp. Jag tar med mig spelet Orangino (har ni spelat det, jag älskar det, riktigt bra för grupputveckling)
Jo, min strategi är få tillbaka dem till nästa sommar igen för det är alldeles för kostsamt att lära upp ny personal. Jag strävar alltid efter att de ska stanna i många går.
Eftersom vi gjort rätt billiga personalavslutningar de senaste åren (typ flottfärder) har jag samlat upp en liten buffert och ja, man kan åka till Barcelona från Karlstad 7 personer tur och retur för 4500 kr. Och det är ju typ mindre än en natt på Spa för oss sju.
Så Viva Barcelona!
Vi sticker redan på måndag och innan det ska jag hinna leverera alla som väntar på sina bilder!
PUSS mina vänner.