Uncategorized

Efterlysning

Fick ett mail. Jag gillade det. En tanke som jag befäst hos någon annan.

Hej Helena,

Fann ett trevligt citat på din hemsida som jag tänkte använda i min uppsats som handlar om personlig integritet och fotografiskt material.

Det är från Henri Cartier-Bresson och lyder ”Fotografier utan betraktare är inga fotografier”. Har försökt leta överallt men hittar det inte någonstans. Tänkte att du kanske visste?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning

Tove Axelsson

Svar:

Det där citatet kom till mig från konstfotografens Sarah Moons otroligt poetiska och personliga dokumentär om Henri-Cartier Bresson. Hela dokumentären var fylld av Bressons tänkvära och underfundiga citat om världen. ..ett annat citat löd: ”Jag gillar radion mer än tv´n för radion har mer mystik”. Ett annat löd ” Verkligen har de färger som Kodak bestämt” (innan digitalfotografi)

Jag såg dokumentären på en fotoskola för flera år sedan och de hade spelat in den från SVT. För många år sedan. Den var verkligen vacker. Jag minns hur jag satt och antecknade av de där citatet som en galning, bara för att de var så vackra. Hur får man tag på gamla dokumentärer som gått på SVT? Förutom att hjälpa denna Tova skulle jag väldigt gärna själv vilja se den igen.

Bilden i det här inlägget är Sarah Moons.