Film

Filmtips

Jag har faktiskt inte sett en film eller sett på tv alls de senaste 3 månaderna. I själva verket jobbar jag ca 12-14 timmar om dagen med olika projekt. Jobbar jag inte sitter jag i bilen och kör till de olika projekten.
Jag känner mig jättetrött. Har lite svårt att hitta motivationen mellan all redigering, alla bröllop, gäster och denna sommar som så totalt har regnat bort och gett mig lite pengar kvar att leva på. Jag har knappt haft tid att ta hand om mig själv, det är egentligen inget konstigt för mitt liv har sett ut så här de senaste 5 somrarna men jag är lite extra trött nu.
I lördagskväll slutade jag faktiskt redan klockan 19.00 och min första tanke var att sätta mig framför datorn och fortsätta jobba med redigering. Men Jögga bad mig se på film. Han sa ”den här måste du se”.  

Åh vad jag njöt av att bara så fullt avslappnat hänge mig åt en stor projektorduk och spelet som ägde rum på den.

Max Manus handlar om den norska motståndsrörelsen under 2:a världskriget,  och framförallt hjälten Max Manus som funnits på riktigt. Baserad på en sann historia.
 Jag älskar den känsliga Aksel Hennie som spelar Max Manus. Upptäckte honom redan för några år sedan då han spelade brodern som satt inne i Hawaii Oslo (en av världens bästa filmer) 
Jag är halvnorsk. Jag har bott i Lofoten, lever på norskar, min mamma är född i Nord Norge och min mormor hade en gång i tiden ihop det med en kille som var med i norska motståndsrörelsen så den här filmen kändes viktig för mig. Läste dessutom i Filter att filmen hade gett ett uppsving åt den norska lusekoftan och det förstår jag verkligen.
Dessutom var det intressant att se att norrmännen använde Sverige som en fristad under kriget. Oftast får man höra att neutrala Sverige bara lät tyskarna åka igenom vårt land för att roffa åt sig Norge så det är uppfriskande att få en nyvinkling. Filmen tar upp allt det där psykologiskt förskräckliga som händer i krig. Det blir påtagligt nära att det inte var längesedan ett krig faktiskt utspelade sig här. Tillsammans med fantastisk kostym och scenografi får den här filmen många stjärnor i kanten.
Se den så fort du kan.