Bröllop

Bröllopsarbeten

På min väg fram att delvis försörja mig som bröllopsfotograf har jag begripit två saker. Man jobbar bara lördagar ”on location”(därför att man bara gifter sig på lördagar) och man jobbar bara sommartid därför att få väljer att gifta sig på vintern.

Varje bröllop tar cirka 3-4 dagar i anspråk. En dag går ut på att skriva och skicka offert, kolla in platsen, planera, förbereda och möta brudparet. En dag går åt själva bröllopet och det är ett härligt mastodont projekt att få följa ett bröllopsfölje. Oftast är det från 9-10 på morgonen till minst 1 på natten.

En dag går åt till att överföra och sålla bland alla bilder och sedan tar själva redigeringen 1-2 dagar. Sedan ska man träffa brudparet igen, titta igenom tillsammans, diskutera och eventuellt göra efterbeställningar.

Ingen anar egentligen att det ligger så mycket jobb bakom en bröllopsfotografering eller en fotografering överhuvudtaget.

Räknar man sedan på att de flesta par gifter sig mellan maj-september så har man ju egentligen bara 15-20 bröllop. Jag önskar att jag kunde klona mig själv för jag har tvingats tacka nej till minst 13-14 bröllop. Den 7/7-07 var ett hett datum och hade jag vetat att jag varit tvungen att tacka nej till 6 bröllopsföljen denna dag hade jag kunnat höjt priset och kallat det stor efterfrågan. Men det är naturligtvis inte jag. Nu har jag bara två datum lediga fram till oktober och det är den 1:a september och den 14:e september.

Och det värsta av allt är att varje bröllop är lika spännande och lika intressant. Men jag är ingen weddingcrasher i vanlig bemärkelse därför att jag gör ett jobb och därför tvingas stanna fokuserad.

På senaste bröllopet fanns min farbror Holger som gäst. Han frågade mig om jag skulle stanna till sent på natten och jag svarade: om jag värnar om mitt Henrikssons arv så gör jag nog det. Då skrattade Holger instämmande gott och det är nog vad de flesta på min pappas sida skulle gjort. Däremot har jag ju även lite Anderssons blod i mig på mammas sida, och de stannar inte uppe för sent även om de också är sociala väsen.

Så huruvida jag tar del av festen eller inte beror helt och hållet på vilket blod som bubblar starkast i mig den kvällen. Pappas blod dansar på borden i peruk, mammas blod tar det lite lugnare. Men alla ni som har beställt mig som fotograf, ni kan vara lugna. Jag är professionell ut i fingertopparna.

2 Comments

  • Tesa

    Jag har liten erfarenhet av bröllop och bara tack vare släkt/vänner men redan där tycker jag att det är hektiskt.
    Klona dig är nog enda sättet (undrar just när det blir lagligt?), för det ju svårt för dig att ta hjälp av nån – du anlitas ju pga DIN stil. 🙂

  • Fotografinnan

    Det har du rätt i. Har tänkt på det där, jag har en väninna som fotograferar och som jag brukar vidarebefordra mina oantagna brudpar till, men som sagt, det är svårt därför att det är MINA bilder de vill ha.