Okategoriserade

Cognac från Kazakstan och roddmaskinsuppfinnare

I samband med att junior-vm i skidskytte (biathlon)pågår här i Torsby så har vi vår camping/resort (som jag gillar att kalla det i internationella sammanhang) full av skidåkande gäster från världens alla hörn. Just hos oss bor Estland, Spanien och Kazakstans juniorlandslag. Det är mycket spännande.

Tänk bara Kazakstan. Har ni varit där? Känner ni någon som varit där? Har ni en aning om vart det ligger? Nej, inte jag heller. Just detta landet har gått mig totalt oberonde förbi och jag har varit tvungen att googla. Kazakstanierna själva pratar inte ett ord engelska. De pratar inget annat språk som jag kan så kommunikationen oss emellan är mycket knapphändig. Vi har ritat gubbar på papper, gestikulerat och visat med våra händer vad vi menat. Vi har också haft hjälp av en rysk översättare vid namn Elena från Ekshärad som varit väldigt hjälpsam.

De bokade in sig med ett helt lag på 19 personer men de ska ha 11 olika kvitton för de kommer från 11 olika distrikt och det var visst väldigt noggrant. För mig är det ett halvdagsjobb då allt från namn till boende till lakan till städning ska införas.  Det är inget jag normalt gör men jag kände för att vara snäll så som tack för hjälpen gav de mig en flaska Kazakstansk cognac.

Jag pekade på min stora bulliga mage då de kom med den och av vad jag förstod av hans leende tillbaka menade han att det var bra för bebisen. Kanske dricker man cognac när man är gravid i Kazakstan, jag vet inte.

Vad jag däremot vet om Kazakstan är att det gränsar både till Ryssland, Kina, Uzbekistan, Kirgistan och Turkmenistan. Det är grymma 2,7 miljoner kvadratkilometer stort och världens 9:e största land.

Om vi tror att vi bor glesbefolkat i Värmland med 15,7 invånare per kvadratkilometer är det ingenting i jämförelse med Kazakstan som har 5 invånare per kvadratkilometer.  Snacka om space. I övrigt verkar det styrt av en diktator. Jag skulle gärna vilja veta mer om deras land av de 19 kazakstanierna som bor här, men det är i stort sett omöjligt att kommunicera. Åh vad jag önskar att jag kunde många fler språk.

Lättare var det då att diskutera med det söta paret från Vermont i USA som hyr ateljén av oss då deras son tävlar för USA. De visade sig vara själva uppfinnarna och ägarna av den populära roddmaskinen Concept 2 som finns på var och varannat gym, blandannat det i Torsby som jag själv roddat på. De grundade fabriken och företaget i mitten på 70-talet och deras roddmaskiner är helt världsledande. Tänk att man kan sitta i norra Värmland på en camping mitt i vintern och bara låta världen komma till en. Det är ju fantastiskt.