Vänner,  Värmlandstips

Ett bad för själen

I ett gammalt nedlagt mejeri i centrala Arvika såg två konstnärer sin dröm gå i uppfyllelse, att bygga ett turkiskt bad, ett hamam. Det var 8 år sedan och det är faktiskt först nu som jag besöker det.
Ingången in är mysig och anspråkslös. Det ryker ånga ur en skorsten. 

De handgjorda fönstren och doften av eqalyptus vittnar om att det finns något speciellt därinne.

Ett hamam, ett turkist kvartersbad fyllt av mosaikkonst, kakel, ljuva lampor och en atmosfär som hämtad ur Alladin och de 40 rövarna. När de byggde det tog det hjälp av alla sina konstnärvänner. De säger själva att det inte finns något liknande i hela Sverige.

Konsten syns överallt. I varje liten detalj. 
Jag får ett litet indiskt bomullsskynke att hänga runt höften. Ikväll är det bara öppet för kvinnor.  
Entrén kostar 100 kr. Ingenting känns det som med tanke på att entrébiljetten likagärna kan ses som en entrébiljett in på ett konstgalleri. 
Man kan också hyra hela hammamet för 2500 kr. 
Det behöver vi inte göra för ikväll är jag här med tre kära väninnor.
Vi firar Johannas födelsedag och Linda och Mia har med en stor korg delikatesser.
Vindruvor, päron, ostar och äppelmust i plastglas. Baguetter, korv, parma, choklad, clementiner.
Sedan pratar vi och äter tills vi spricker. Jag känner mig som Cleopatra. Jag tackar nej till massage för att ha tiden med dessa ljuvliga flickor.
Överallt är det tända stearinljus i fantastiska underliga ljushållare och det känns även lite som om jag är en Alice i Underlandet.
Sedan tvagar vi oss sittande på mosaikinstallationer och skvätter varmt vatten med fina små skålar och tvättar oss med indiskt såpa. Sedan intar vi badet.
Med flytande schackspel. Det är varmt, säkert närmare 42 ° men det är ljuvligt.
Så avverkar vi hemligheter, minnen, tankar och tillslut måste vi prova både den varma stenhällen med stjärnhimmel och grott-ångbastun. 
De stänger tyvärr klockan 21 och hade de inte gjort det hade vi nog varit kvar där än.
Ett finare ställe att avverka en torsdagskväll i mars får man nog leta efter.

3 Comments

  • Annika

    Helt magiskt! Ett av mina projekt-i-huvudet är att gjuta ett utomhusbadkar som delvis skall vara mosaikbeklätt. Det kommer kanske aldrig att bli av men det gör inte så mycket, jag njuter av funderingarna enkom!

  • Annika

    Du är hjärtligt välkommen! Jag kan behöva en hand eller två. En som håller mitt vinglas och en som rör betong och så kan vi bytas av!