Design, produktfotografering, Yoga

I studion

Har inte använt mina blixtar på åratal för att jag varit så förtjust i befintligt ljus (och lite trött på att dra runt på tunga lampor och blixtaggregat) , men så ville Saprema att jag även skulle fotografera nya kollektionens produktbilder.

Det blev så bra, kände att jag saknat det klara tydliga skarpa ljuset som faktiskt bara en blixt eller lampa kan ge.

Ska definitivt dra med mig blixtarna mer framöver.

Modell: Fantastiska yogagurun Elaine De Souza som jag är huvudstupa förälskad i.

 

 

Äventyr, Bali, Blommor, Coachning, Design, garderob, Industri, Inredning, inspiration, instagram, Interiör, kärlek, Kök, Konst, Minnen, Personligt, Recykle, Smycken, Ubud, Yoga

Vid Trinity Gardens, Bali

wDSC_0866

Förra vintern var vi ju som bekant på Bali. Då vi skulle fotografera delar av Sapremas kollektion fick vi låna Trinity Gardens, eller Villa Miring som det då hette, av Spirited Living. För att du till fullo ska förstå vilket gudomligt ställe Susanna och Nilo har skapat måste du se den här filmen.

Filmen är gjord i Sverige då hon ännu bodde här, men numera är Bali hennes hem och vi fick spendera fyra hela dagar i hennes magiska hus i Ubud. Hus är egentligen ett för enkelt begrepp. Jag skulle hellre kalla det för tempel. Eller mansion. Jag fick tunghäfta där. Det var så mäktigt. Varje liten detalj, doft, vrå och ljus sa något till mig.

wDSC_1295

Trinity Gardens var från början ett helt vanligt hus ute bland risfälten men i händerna på Susanna och Nilo har det förvandlats till en magisk funkisvilla med sju meter i tak, stora panoramafönster som går att öppna ut mot risfälten och djungeln. Den vita funkisen är en flört med skandinavien och det går alltid en våg av längtan upp mot norden.

wDSC_1016

Inredningen har dock en javanesiskt ton, med många och stora antika möbler, fyndade över hela Bali, mycket återanvänt båtträ, stora egenkomponerade sidenlampor och egendesignade sängar och stolar. Överallt står snirkliga stilleben uppställda.

wDSC_1070

Golvet är blank betong som skiftar i gråbruna nyanser (det vackraste jag sett). Ur högtalarna som finns i varje rum strömmar barefoot-blizz-jazz och doften som möter en är en blandning av blomma och rökigt te. Eller cederträd och magnolia. Det doftar himmelskt hursomhelst.

wDSC_1495b

Susanna är inredare (bland annat) och har en annan ingång till hemmen hon inreder åt sina kunder. Det handlar om vilka de är, inifrån och ut. Hur själen kan möta behoven och skapa en harmoni som fungerar på platsen man spenderar mest tid på.

Susanna gav mig tunghäfta. Jag satt nog mest och gapade och svalde varje ord hon sa, som att jag hade mött min guru eller nåt. Sedan skulle det visa sig att våra vägar skulle fortsätta bredvid varandra. Men det är en annan historia.

wDSC_1092

Jag hade en mäktig upplevelse när hon skapade min mala, en upplevelse som fortfarande pågår, så jag kan inte delge processen här, för den är bara min. Men jag kan dela lite bilder från hennes övermäktiga hus (som man förresten numera kan hyra) Dessutom har de byggt till fem ytterligare hus som man kan få vara gäst i. Blandannat en joglo och några villas.

wDSC_1362

susannanovawDSC_1110

Dessutom har de byggt en ateljé och ett showroom där Susanna visar sin egen inredningskollektion. Varje detalj to die for.

wDSC_1101

och Sapremas silkeskimono som finns att köpa här 

wDSC_1065_1wDSC_0900wDSC_1330Här har vi Anna som visar delar av sin kollektion.

wDSC_1350wDSC_1352

Det vackraste barnrum jag sett i hela mitt livwDSC_1354wDSC_1296b

och dessa lampor. Så vackra så man får gåshud.

wDSC_1069wDSC_1059wDSC_1343 wDSC_1318 wDSC_1569    Följ Spirited Living på instagram

Eller ännu hellre, gå in på hennes hemsida, men bara om du är redo.

Barn, Design, Hus, Kök, Mat, Mitt hus, Rattsjöberg, Renovering, Timmerhus, Uncategorized

Det perfekta köket

messykitchenDet har varit tyst på bloggen ett tag om husrenoveringar. Efter att vi var färdiga med fantastiska Rattsjöbergsakademien inomhus var det som luften gick ur mig. Livet fortsatte, gick sin gilla gång. Nyhetens behag la sig.  Vi köpte ett hus till och renoverade ett kök till..ett stadskök….mer om det i ett annat inlägg. Nu får det handla om det fantastiska lantköket i Rattsjöberg. Matlagningsdelen. Inspirerat av franska rejäla lantkök. Just på den här bilden lite stökigt, så som livet är ibland.

kök2Varje gång jag kliver in i vårt kök känner jag mig alldeles varm. Det blev så perfekt. Varje liten detalj. Timmerstockar som blev över som fick användas som fönsterkarmar. Som en flört med de milsvida skogarna utanför. Fönstren som är så djupa så man kan sitta i dem (när tv-killen kom och skulle borra hål i väggen var väggarna så tjocka så han fick specialtillverka en borr. Bara Nyskoga kyrkas väggar har varit lika tjocka)

kökGlasdörrarna mot sydväst som leder rätt ut till köksträdgården och terassen. Sedan det gamla taket med kopparspikar som blästrades fram och som skiftar i träets alla olika nyanser beroende på vilket ljus rummet badar i. Lådhandtagen spraymålade jag vita för att de inte skulle ta så mycket uppmärksamhet.

kök13Sedan den massiva köksön med tjock ekskiva från IKEA och vattenho för grönsakssköljning.  Kortsidorna är täckta av skiffer från Glava. Har haft så svårt att hitta den perfekta bilden mellan glasdörrarna och fönstret. Tillslut hängde jag upp en signerad konstaffish från First Aid Kits konsert, det är en isbjörn som hoppar på ett isflak (terapeuten sa till mig att jag hoppar mellan isflak, så det blev näsan som ett självporträtt) men jag tror att en annan sak ska upp. Ett foto. Ett speciellt ett.

kök8Lamporna är från IKEA, men jag bytte sladd på dem. Det blev tygsladdar, gör så stor skillnad. Vitrinskåpet med en hemmagjord list. Helt inspirerad av Pippi Långstrumps kök. Huset är väldigt barnvänligt. Jag har fattat det. Alla barn älskar vårt hus. Fönstren är så låga att barnen tror att det är gjort för dem, de kan titta ut överallt. Sedan har ju även Viggo sitt eget kök. Första gången han lekte med det tyckte han att det var lite dåligt att det inte kom vatten ur kranen. Men jag sa att han fick låtsas, det gick han med på.

kök14Det bästa av allt. Spisen. Induktion. Men även vedspis där man kan baka pizza, bröd eller bara värma. Köket värms upp på ett litet kick av den effektiva vedspisen. På golvet framför kakel från Marrakech design.

Nästa gång visar jag matavdelningen.

Design, Inredning, Mat, Porslin

Förälskad i Paulin

Ni vet, snart närmar sig en inflyttning och jag längtar så. Just nu är jag i färd att planera köket. Känslan i det, skåpluckor, ton och vibes. Men vet ni vad, jag har inget porslin. Eller ja, jag har lite. Det här. 
Jag har alltid tänkt att mitt drömkök ska ha porslin som är vitt och blått. Precis som Rörstrands Pergola som jag köpte på mig för några år sedan.  
Blått och vitt. Vilka härliga färger. Så rena. Så klara. Så Sapfo. Så grekisk ö.
Men vet ni vad, mattallrikarna är alldeles för stora. Ja, jag tycker faktiskt att alla nytillverkade mattallrikar  är för stora. Det lassas på mat i mängder, och varje gång jag äter mat på mina pergola mattallrikar så blir jag alldeles för mätt därför att jag tar för mycket, och om det är något jag är säker på så är det att vi i dag äter alldeles för mycket mat. Vi kommer gå under av fetmaepidemier. Missförstå mig rätt. Jag älskar mat.
Så just nu letar jag efter mindre tallrikar. 
Assietter funkar tyvärr inte för de är faktiskt för små så då får man ta om typ 4 gånger, och det blir ju lite konstigt. Näe, fransyskan i mig har talat. Tallrikarna får ha en diameter på max 23,5 cm. Vilket tur att min kille äter så lite och är med mig på den här idéen. 
Men för att få tag på så små delikata nätta mattallrikar måste man gå tillbaka i historien och leta porslin på andrahandsmarknaden. 
Åh vad jag letar. Hittar en tallrik där och en tallrik där. Mixar och missmatchar så där skönt att min tallrikshylla kommer vibrera av olika historier och tidsåldrar. 
Men så var jag på auktion i lördags, kom alldeles försent för det mesta var sålt, men jag får syn på den vackraste tallrik jag sett i hela mitt liv. Den tog mig med storm. Sa liksom till mig, ”här är jag. Du behöver bara mig”
Storleken var perfekt. Mönstret tilltalade mig så jag fick gåshud. Såklart var hela setet sålt, 3 tallrikar och 2 ugnsformar, och det till det ynkliga priset av 70 kr. 
Porslinet hette Paulin och från Gustavsberg. Designat av Paul Hoff, gissningsvis någongång på 60-talet.  Så enkelt, organiskt och väldigt vackert. Känns som det kommer från imorgon, men har ändå en historia med 50 år på nacken.
Det skulle verkligen passa vårt hem ute i naturen men ändå med en känslig design och ett tydligt uttryck.
Jag gick hem och googlade. Visst har det sålts då och då på tradera, men de flesta tallrikarna verkar finnas i Japan. Självklart att mönstret tilltalar japanerna.
Det blir väl till att fortsätta leta. Och vänta. Tids nog dyker de nog uppframför mig.

Design, Inredning, Mat, Porslin

Förälskad i Paulin

Ni vet, snart närmar sig en inflyttning och jag längtar så. Just nu är jag i färd att planera köket. Känslan i det, skåpluckor, ton och vibes. Men vet ni vad, jag har inget porslin. Eller ja, jag har lite. Det här. 
Jag har alltid tänkt att mitt drömkök ska ha porslin som är vitt och blått. Precis som Rörstrands Pergola som jag köpte på mig för några år sedan.  
Blått och vitt. Vilka härliga färger. Så rena. Så klara. Så Sapfo. Så grekisk ö.
Men vet ni vad, mattallrikarna är alldeles för stora. Ja, jag tycker faktiskt att alla nytillverkade mattallrikar  är för stora. Det lassas på mat i mängder, och varje gång jag äter mat på mina pergola mattallrikar så blir jag alldeles för mätt därför att jag tar för mycket, och om det är något jag är säker på så är det att vi i dag äter alldeles för mycket mat. Vi kommer gå under av fetmaepidemier. Missförstå mig rätt. Jag älskar mat.
Så just nu letar jag efter mindre tallrikar. 
Assietter funkar tyvärr inte för de är faktiskt för små så då får man ta om typ 4 gånger, och det blir ju lite konstigt. Näe, fransyskan i mig har talat. Tallrikarna får ha en diameter på max 23,5 cm. Vilket tur att min kille äter så lite och är med mig på den här idéen. 
Men för att få tag på så små delikata nätta mattallrikar måste man gå tillbaka i historien och leta porslin på andrahandsmarknaden. 
Åh vad jag letar. Hittar en tallrik där och en tallrik där. Mixar och missmatchar så där skönt att min tallrikshylla kommer vibrera av olika historier och tidsåldrar. 
Men så var jag på auktion i lördags, kom alldeles försent för det mesta var sålt, men jag får syn på den vackraste tallrik jag sett i hela mitt liv. Den tog mig med storm. Sa liksom till mig, ”här är jag. Du behöver bara mig”
Storleken var perfekt. Mönstret tilltalade mig så jag fick gåshud. Såklart var hela setet sålt, 3 tallrikar och 2 ugnsformar, och det till det ynkliga priset av 70 kr. 
Porslinet hette Paulin och från Gustavsberg. Designat av Paul Hoff, gissningsvis någongång på 60-talet.  Så enkelt, organiskt och väldigt vackert. Känns som det kommer från imorgon, men har ändå en historia med 50 år på nacken.
Det skulle verkligen passa vårt hem ute i naturen men ändå med en känslig design och ett tydligt uttryck.
Jag gick hem och googlade. Visst har det sålts då och då på tradera, men de flesta tallrikarna verkar finnas i Japan. Självklart att mönstret tilltalar japanerna.
Det blir väl till att fortsätta leta. Och vänta. Tids nog dyker de nog uppframför mig.

Andras bloggar, Bröllop, Design, Festligheter, inspiration

Annorlunda bröllopsinbjudningar

Har ni skickat ut era fest och bröllopsinbjudningar än?
Här är förslag på några annorlunda inbjudningar.
Skicka budskapet på en kudde.

Den här kuddarna skickade Petra på Tryck & Design i Sunne till mig som sample. Det är Viggos dopbilder som hon tryckt upp på fint kuddtyg. Man kan även trycka upp med text och det behöver ju nödvändigtvis inte bli en kudde utan det kan ju vara ett vanligt enkelt tyg.

Väldigt tjusigt. Viggo tycker verkligen om att sitta och klämma på dessa kuddar då han ser sig själv på dem.

Gör som Elsa Billgren och hennes Vargen gjorde då de gifte sig. Skickade blombud (tror det var en Kalla de skickade) med bröllopsinbjudan. Kan dock bli väldigt dyrt men funkar ju om alla gäster bor på samma gata så kan man anställa någon att gå runt med blommorna. Läs annars om deras fantastiska bröllop här.

Gör ett spännande snurrkort med alla uppgifter. Pyssligt, fint, annorlunda.
__________________________________
Flaskpost är annars ett kul sätt. För att spara porto kanske man ska använda plastflaskor.
____________________________
Skicka en fin bild på er själva med texten brevid. Just den här hittar ni här.
Använd speciella papper, fina texter. Den här hittar ni här.
Åh den här underbara inbjudan skulle jag vilja få på posten. Beställ här.
Åh eller vad sägs om den här funky-style inbjudan. ett sådant bröllop skulle jag vilja bjuda in till.
Eller vad sägs om att skicka en specialtillverkad choklad? Ursprung okänt.
Eller vad sägs om att skicka en specialtillverkad flyer med berättelsen om hur paret träffades. Se historien här.
Ja, eller kanske ska man anställa en finklädd kör som går runt till de inbjudna som sjunger budskapet?
Vilka fler spännande sätt finns det?
Tjingeling.
Design, Hus, Mitt hus, Rattsjöberg, Renovering

Renoveringen fortsätter: Elstäder

Och ovanpå allting, ovanpå mitt jobb som bröllopsfotograf och direktör och ovanpå mina studier och min restaurang (som nu är i vintervila) och ovanpå min mammaledighet där precis all min energi ska gå åt Viggo 9 månader håller jag på att renovera världens godaste 1800-tals hus (jag säger godaste för det har en väldigt positiv ande i sig) Oj oj, det här är en blogg som verkligen saknar stark inriktning, den spretar åt alla håll. Precis som mig.
Här kommer fortsättningen på renoveringen. Del Eldstäder
Vilka ska jag ta i bruk? Har redan bokat in en kakelugnsmästare som precis varje människa med koll på läget har skrytit över, frågan är bara vilka jag ska renovera? 
Tyvärr får man inte så mycket för en begagnad kakelugn så jag bryr mig nog inte om att sälja någon, men att renovera en kostar mellan 20 000-30000 kronor. 
Kakelugn tre står i vardagsrummet så den får det bli, kakelugn fyra står på övervåningen och just ni finns det ingen eldstad där så kanske får det bli den också.  Det återstår att se. Det kostar ju faktiskt lika mycket att sätta in en ny annan slags kamin.

Sedan står det en ljuvlig köksspis i köket. Den skiljer sig från allt det andra i huset då den är 50-tal (cirka 100 år nyare än resten av eldstäderna)

Men den går att elda i och jag tycker den är så ljuvligt vacker i sina former och i sin stil och den påminner om den spis min farmor hade. Så trots att hela huset är 1800-tal så vill jag nog låta köket få andas lite funkis 40-50-tal (tidsepoker jag verkligen gillar) för att bryta av, bara litegrann.
Annars har jag faktiskt originalspisen från 1850-talet kvar och skulle kunna gå och byta ut, men….vi får se.

Fortsättning följer…..

Design, Photoboot, Stil

Paket på posten

Tänk vad lite som kan göra en glad i mörka oktober.
Idag fick jag ett paket ända ifrån USA med den absolut snyggaste huvtröjan jag sett i hela mitt liv. Victorianskt snitt. Formen, detaljerna, färgen..och helt i bomull. Jag har aldrig varit så såld på ett märke förrut. 40 gradig tvätt. I like! Härligt när funktionella morsor få vara riktigt snygga. Känner mig som en liten hipp alv-mamma.
Det tog bara 10 dagar att få paketet. Däremot har jag beställt ett annat också som verkar vara på språng men jag hoppas det dyker upp.

Märket som jag blivit helt såld på heter Praire Underground. Handlat från Fitts & Company.

Foto: Min mac.

Design, Photoboot, Stil

Paket på posten

Tänk vad lite som kan göra en glad i mörka oktober.
Idag fick jag ett paket ända ifrån USA med den absolut snyggaste huvtröjan jag sett i hela mitt liv. Victorianskt snitt. Formen, detaljerna, färgen..och helt i bomull. Jag har aldrig varit så såld på ett märke förrut. 40 gradig tvätt. I like! Härligt när funktionella morsor få vara riktigt snygga. Känner mig som en liten hipp alv-mamma.
Det tog bara 10 dagar att få paketet. Däremot har jag beställt ett annat också som verkar vara på språng men jag hoppas det dyker upp.

Märket som jag blivit helt såld på heter Praire Underground. Handlat från Fitts & Company.

Foto: Min mac.