Arkitektur, Byggvård, Hus, Inredning, Kök, Mitt hus, Rattsjöberg, Renovering, Timmerhus

Vårt kök, innan och efter

Har inte skrivit så mycket om renoveringen sedan vi blev färdiga. Jag tror att jag kanske blev så utsliten och utbränd på den att jag inte orkade. Den tog all vår kraft. Men nu har det varit färdigt ett halvår och den lugna känslan av hem börjar infinna sig så nu är det dags att börja visa lite före och efter bilder. Jag har inte plockat bort något för fotograferingen, utan låter det vara på riktigt, såsom det faktiskt ser ut. Sanningen (den är alltid mest intressant.)
Innan:
 Det var egentligen inget fel på det, tänkte jag som den bohemiska konstnären som jag är, som sommarbostad en månad per år. Men det funkade helt enkelt inte de resterande 11 månaderna. Det gick inte att vara där. Ingen värme, vatten eller isolering. Så vi var tvungna att bryta upp golv och grejer iallafall.
 Inget hade gjorts på 50-år, förutom att de vita spisarna hade flyttat in. Och nångång på 40-50-talet hade man lagt in nytt golv. Det luktade speciellt och ljuset var magiskt.

Ganska fint. Och visst pratade vi om att behålla det och bara bo där en månad per år, men det är ju den månaden då jag jobbar som mest. Nej, det gick inte. Det var för kallt. Inga eldstäder var godkända och funkade helt enkelt inte.

Efter:

Ja, som ni ser är själva kärnan kvar. Spisen. Fast vi hittade originalvedspisen på övervången och satte in den istället. Hittade också ett fantastiskt trätak med handsmidda spikar under lager av masonit (vi var tvungna att blästra det förstås för år av slitage hade satt sin prägel) 
Ni kan ser hur taket lutar fortfarande, 10 cm ut från murstocken. Är så nöjd att alla sneda vinklar finns kvar, att vår kära snickare kunde snickra på när allt var snett och vint.
 Köksön med diskho var en riktig hit. Så klädde vi den i Glavaskiffer på kortsidorna.  
Kökshandtagen la jag också en livstid på. Jag hittade inga jag ville ha, så jag tog ganska vanliga, klassiska och sprejade dem med vit matt färg. 
Drömmen var också att få ha två cremefärgade smegkylskåp, men där satte ekonomin stopp. Inbyggda från IKEA blev bra det också.
Vi hade timmarstockar över som vi använde som fönsterfoder. Det är som att köket har träd.
 och vitrinskåpet som jag skapade själv. Klurade på hur vi kunde få ihop det. Ritade, pusslade och målade. Inspirerade av Pippi Långstrumps kök. Jag använde också andra handtag på just vitrinskåpet. Det passar bra, för de tillhör liksom olika delar av rummet.
Hela nedre botten har också svarta retroljusknappar med dimmer och eluttag. Det är jag helnöjd med. Glöm inte dimrar om ni bygger nytt. Det finns inget bättre.
 och vedspisen och det marokanska kaklet. Induktionshäll och varmluftsugn. Två hoar (en för disk och en för grönsaker) Ett riktigt restaurangkök fast hemma. Och spotlights i det gamla handgjorda taket. Det är väldigt mycket detaljer i det här köket som måste ses på riktigt.
 Lamporna från Ikea pimpade jag upp med tygtråd från Pia. Bänkskivor som blev över sandade vi till och använder som skärbräden.
 och egentligen har jag brytit mot en massa regler. Mörkt tak och ljust golv. Men det gör inget, för köksöskivan möter upp det. Och jag är så nöjd med det vita kaklet som jag letade efter i månader. 
Den har den rätta formen (för att ge känsla av mejeri/slakteri), den rätta färgen (beige/cremevit) och den rätta strukturen (glansig och bucklig) för att ge en känsla av liv.
Helt klart är det här mitt drömkök. Beläget i sydvästläge. Jag hade på inga sätt kunnat få det bättre. Jag älskar rustiken, att allt är äkta och på riktigt. Att materialen är rena och naturliga.

Jag fick offerter på mängder av olika kökleverantörer, men tillslut så blev det ändå IKEAS Lidingö, med en hel del pimpande.
Ska visa matsalavdelningen en annan gång.
Till hjälp med att bygga detta kök hade jag denna inspirationsmapp från pinterest.

Ni är så välkomna hit till Rattsjöbergsakademien (som jag döpt vår går till i andranamn)

Byggvård, Hus, Inredning, Mitt hus, Rattsjöberg, Renovering

Renoveringen fortsätter…

Jag vet att många av er är nyfikna på hur det går med vårt hus, och sanningen är den att det går långsamt. Förra julen sa jag ”tänk, nästa år firar vi jul här”, och då hade jag ingen aning om att vi bara var i början. I ett år har vi hållit på.
Det här är det första huset som vi renoverar. Jag har tidigare varit med och byggt nya hus på vårt familjeföretag (mina pappa har byggt sisådär 20 hus), och då har det gått i en helt annan takt. 
Men jag fick alla varningens ord när jag köpte ett gammalt hus och jag visste att det skulle vara mycket jobb, men jag insåg nog aldrig vidden av att renovera en gammalt 1800-tals gård som inte blivit rört på lång tid. Ett hus som saknade både avlopp, toa, värmesystem, isolering och bra vattenanslutning.
Hade jag bara vetat.
Vi funderade på att behålla huset precis som det var och bara bo där på sommaren, och kanske bygga ett annat hus brevid, men det kändes konstigt. På sommaren är jag ju iallafall inte ledig, så vi drog igång en helrenovering. 
Gården ligger brevid min pappas föräldrahem, så det blev viktigt för honom också. Det är en plats han avgudar och mår väldigt bra på, så han delar delvis den här renoveringen med mig (lägger all sin tid på det). 
Vi diskuterar en hel del. Han är 40-talist. Han tycker jag ska tänka praktiskt och ha bekvämligheter, men själv är jag en 70-talist som gärna låter skönhet och historia går före det praktiska. Men jag förstår vad han menar, och jag respekterar hans livserfarenhet och kunskap. Hursomhelst är det ett spännande möte där vi möts och det mynnar ut i en fantastisk skapelse.
Som tur är så är inte min pojkvän med på detta,utan huset är enbart mitt (som jag bygger åt oss, sug på den ni. Girlpower så det förslår) ) för om han hade varit med på detta bygget hade det nog blivit en separation ganska snabbt. En riktig kliché som är helt sann. Han sa tidigt att han inte är intresserad av att lägga all sin lediga tid på att jobba, utan han vill träna och vara med Viggo och detta köper jag. Det betyder ju också att jag bestämmer allt helt själv (vilket jag verkligen gillar att göra)
Men trots att mina pengar och besparingar sinar, att all min lediga tid försvinner, att jag spenderar timmar i bilen, trots att det är damm och jobb och bjälklag och lyft och målarfärg och kärror och gullfiber och pärlspont, och ritningar och kakel och tänka, tänka och åter tänka, så kan jag faktiskt inte säga någonting annat än detta är något av det roligaste jag varit med om.
Jag känner passion.
Det är en dröm som går i uppfyllelse, en plats och ett sammanhang som skapas. 
Det tar tid, men det är det värt. På något sätt.
Om ni bara visste vad jag lär mig.
Så vad har hänt sedan jag visade er sist? Jo, förutom att det har grävts ner jordvärmekablar, trekammarbrunn, avlopp och elledningar så har hela huset har fått ny panel och målarfärg. Jag använde Falu Rödfärgs Ljusröda färg. Jag begärde offerter på färgen från säkert 10 olika ställen, men de som slutligen gav mig bäst pris på 10 hinkar á 10 liter falu rödfärg ljusröd var faktiskt Sörmarks Färg i Torsby.  Det var roligt tycker jag. Det tog tid att slå upp brädor och måla allt. Vi tror att huset är 252 kvadratmeter stort, men är inte helt säkra. 
Det har ju också kommit till två utbyggnader. Den framåt, ”fronten” kom till därför att jag gärna ville ha utsikten från det hållet. Från början (typ för 70 år sedan) hade huset en glasveranda som alltså delvis har kommit tillbaka.
Det andra utbygget söderöver kom till därför att vi var tvungna att installera en toalett till, ha någonstans att ha jordvärme osv. Vi funderade länge på om detta utbygget var rätt, om det skulle harmonisera med huset, men det blev riktigt riktigt bra.

och baksidan som vetter mot väst fick en köksingång. Till våren tänker jag anlägga en fin stor veranda där. Där syd och väst möts skapas kärlek (något som Ernst skulle kunna sagt) och just där, det där sydvästra hörnet tror jag kommer bli det lyckligaste på hela huset. 

Så när man går ut från grovingången söderöver ser man detta. Tittar man åt höger ser man min låtsassysters hus ”Mellangårn”, tittar man rakt fram ser man ner på mitt kusinbarns hus Hamla och hennes nybyggda stall (med en box ledig;). Man ser också grönsakslandet, björkallén och min farbror Bosses hus.
Ser man österut (från glasveranda och fronten) ser man denna fina utsikt. Blånande berg så långt ögat når.

I somras när det var dags att bestämma snickarglädjen stod det helt still i huvudet. Jag hade verkligen ingen aning av vad jag ville ha eller hur man gjorde det överhuvudtaget. Det var tomt. 
Jag googlade snickarglädje men kände att det inte fick bli för mycket jobb eller för krussidullit då detta hus ligger på skogen. Jag ville ha det lite enkelt. Så jag gav snickaren fria händer. Jag sa ”vad tycker du?”. Så han fick sätta sitt signum på huset. Sin tag. Som en konstnär sätter sin signatur längst ner till höger på tavlan. Snickarglädjen blev snickarens egna, och visst blev det bra?

och fronten är nästan det vackraste. Jag återanvände hela dörr -och fönsterpartiet.
och här är det rummet inifrån. Det ska in lite mer isolering och sen spikas på pärlspont som ska målas vit på både väggar och tak.
och här är utbygget söderöver som ska innehålla tvättstuga, jordvärmepump och liten toalett. I taket har vi satt pärlspont.
Jag valde på min vän Fredriks feng shui kunskap en dörr med stort glasparti för att få in söderljuset (helst hade jag velat ha dubbeldörrar men det fick inte plats så jag valde en dörr med dubbla fönster istället)  Dessutom var jag så crazy så jag valde en blå dörr.
Dörren är en Leksandsdörr och med tanke på priset så hoppas jag att den kommer få sitta där i 300 år minst (vi har plast på den på bilden för att inte få färg och liknande på den)

Så här är det då förberett för klinkersättning och imorgon kommer kakelmästaren för att kakla. Jag har fortfarande inte bestämt vad jag ska ha på väggarna i det här praktiska rummet. Tapet? Målarfärg?
Otroligt mycket att tänka på -och ta hänsyn till.
Det blir ett ordentligt hus, det kan ni vara säkra på.

Detta blev ett inlägg med mycket text men jag kände för det.

Jag ska visa er mer om några dagar.
Kram på er.

Byggvård, Hus, Mitt hus, Personligt, Rattsjöberg, Renovering

Åh vårt hus….renovering fortsätter

Jag är ganska tom på ord nuförtiden.  Och inte har man tid att sitta framför datorn när det är sommar och sol. Men jag måste ju bjuda på lite renoveringsbilder.
Köksdörrar som tar oss rätt ut i köksträdgården. Tror att det ska upp ett avlångt fönster ovanpå.
Där det nu odlas potatis, lök, morötter, örter och till nästa sommar (när vi bor där) kommer det att odlas väldigt mycket mer. Odling är total frihet. Det bästa som finns. 
Så kakelugnarna har kommit på plats igen. Renoverade av byggnadsvårdaren Peter E. Detta är mitt totala drömkök som har allt. Köket skulle t.o.m göra Ernst stum.
Återstår förstås en del jobb men grunden är där, och nu på sommaren skulle jag nästan kunna tänka mig att behålla den röda träfärgen i taket, men jag vet ju att det snart blir höst och vinter och då sucktar ju vi nordbor efter ljus.
Och ljuset flödar in från öst, syd och väst. Ovanligt att köket ligger i söder, i alla gamla hus ligger de ju annars i norr. 
Och kakelugnen i vardagsrummet.
Där vi plockat fram en timmervägg. Bara för att.
och grunden…..visst är den fin. Tack!! Skiffer från Glava.

Så arbetet fortsätter och så gör sommaren.

Hoppas ni mår gott mina vänner.
Byggvård, garderob, Hus, Kök, Mitt hus, Rattsjöberg, Renovering, Walk in closet

Renovering fortsätter: April nästan maj

Ja och nu går det undan tack vare min fantastiska pappa. Jag säger bara: Waow, vilket ställe detta blir!!

På baksidan, ut mot köksträdgården står ett litet gulligt hus som varit tvättstuga. Det har gjutet golv och jag tror att vi kommer använda detta hus som verkstad, typ cykel, valla och snickarverkstad. Men jag tycker otroligt mycket om det som det är. Det luktar så gott och väggarna har den där turkosa färgen jag är så svag för. Just nu har de gamla fönstren blivit inställda där och den gamla diskbänken som vi kommer göra ett utekök av ( iframtida projekt)

I hörnet i tvättstugan står en gammal ljuvlig pump, en sådan där som varje trädgård drömmer om.
Jag har ingen aning om det går att installera den och använda den, kanske får jag ställa i den i framtida växthuset som en inredningsdetalj, men visst hade det varit roligt att få pumpa vatten ur den. Någon som vet? 
Och de gamla timrade uthusen har den där fantastiska tidiga falu rödfärg kallad ljusröd. Vår kakelmästare (som är byggvårdare) berättade att alla hus i Sverige var så där ljust röda till att starta med. Sedan gjordes Falu rödfärg färgfabrik om så blev falu rödfärg mörkare (nu finns båda färgerna att köpa) men jag gillar verkligen den här ljusare och jag tror att huset ska få denna färg. Nästan åt det orangea hållet. Och kan ni förstå att det säkert är nästan 100 år sedan det här målades, och det har stått ute i sol, regn, vind, snö storm och fortfarande är det så vackert. Det är häftigt.
Tänk vilket uthus.
och denna dörr till härbret. Absolut ljuvlig.
och Jögga sa tilll mig: Du visar bara fina renoveringsbilder där allt är tjusigt. Så Jögga, här är reality. Så här ser baksidan ut av en fullständig renovering av ett hus. Men som ni ser har vi fått in de nya fönstren på baksidan. Det och den fina utsikten är sådant man får fokusera på. Se målet. Arbeta sig igenom.
och så här ser verkligheten ut när man lagar en kakelugn. Det är ett snårigt geggigt arbete med rökgångar och lera. En kakelugn tar minst en vecka att fixa.
och här är mitt drömkök, mitt otroliga drömkök. Ni får bortse från bråte, verktyg och material. Det gör jag.
Jag nyper mig i armen. Mitt kök kommer ha allt det där jag vill att mitt kök ska ha. En vedeldad kökspis, en kakleugn, ett stort matsalsbord, en induktionshäll, en varmluftsugn, en köksö med vatten….och det bästa av allt: En balkongdörr ut till köksträdgården så man snabbt kan smita ut och hämta kryddor, potatis, tomater eller vad man nu har eller bara öppna dörren och gå ut och dricka morgonkaffe bland daggen. Ljuva ljuva kök.
och här ser ni de nya fönstren insatta. De ser nästan exakt likadana ut som de innan, skillnaden är att jag gjort en ballkongdörr. Men ser ni ljuset….och till höger ut genom fönstret ser ni den lilla tvättstugan vars interiör ni såg på bild 1.
och grovskiss av masters bedroom. Vi har brytit upp golvet för att dra strömmen där för köket som ligger under, men som ni ser är det stooort…och det har en tjusig kakelugn det också. Och kanske är det trist att jag inte tagit ner det vackra lampan under renoveringen men saken var att snickarna var tvungna till att ha belysning och jag vågade inte skruva ner den här (och riskera att få en rejäl stöt då den säkert suttit i över 50 år)
och det enda rummet i huset som nästan är komplett är min walk in closet. Det enda som saknas är listor i fönster och längst tak och golv. Och hyllor och hängare och sådant förstås. Men färgen blev verkligen bra tycker jag. Som en mild smällkaramell.
Jippie!!!