Andra fotografer, Bildredigering, Photoshop

Mitt bildredigerande

Det har kommit lite frågor om hur jag redigerar mina bilder, och svaret är att jag knappt redigerar alls. Faktum är att jag är livrädd för redigering därför att det känns som om jag fuskar. Jag är jättetöntig. Faktum är att jag gärna skulle redigera mina bilder så här hårt därför att det är väldigt vackert, men på något sätt känns det då mer som en målning.

Men visst är det vackert!
Men min grundidé är att är en bild bra så är den det från början. Sedan kan den alltid bli bättre eller uttrycket mer förstärkt med redigering. Så redigering är ett måste. Mer eller mindre.
Jag har mycket kvar att lära.  
Min kusin Markus tycker att redigeringen är det som är roligt, här har han plåtat vår vän Chris med sin dotter Noah. Markus håller på en hel del med HDR (där många bilder med olika exponeringar läggs ihop till en) men dit har jag inte riktigt kommit än även om det är väldigt spännande.
Så redigerinsgblyga jag då? Jo, jag använder olika program men kortfattat kan jag säga:

När jag tar bilder med min iphone använder jag en app som är gratis som heter Instagram. Det finns säkert hundra olika appar som gör samma sak men just den gillar jag. Det blir lite snapshotaktigt över det hela. Här har jag plåtat Jögga på stranden.

När jag fotograferar med mina kameror plåtar jag alltid i RAW, sedan bildbehandlar jag dem antingen i Photoshop eller Lightroom beroende på. Lightroom är grymt, och speciellt när många bilder ska ha samma behandling.
I Lightroom använder jag mig av olika filter (lightroom presets) som jag antingen gjort själv, hämtat från Deviantart eller köpt av någon på nätet. Vissa tycker kanske att det är fusk att använda andras filter, men jag kommer från den gamla analoga skolan och jobbade jag alltid med olika filter. Dessutom tycker jag att det är oändligt mycket mer kul att vara ute och plåta än att sitta framför datorn och pilla. 
I Photoshop använder jag mig av actions som jag antingen gjort själv, hämtat från Deviantart eller köpt på nätet.  Deviantart är grymt, där finns allt möjligt roligt. Fonts, penslar, filter…man kan se det som en stort härligt, kreativt bibliotek där människor delar med sig av sina uppfinningar.
Hur redigerar ni? Hur tänker ni kring bilder och redigering?